Nå kan du sjekke verdien av garantiene i dine fripoliser på Finansportalen

Finansportalen har utviklet en ny fripolisekalkulator hvor du kan sjekke verdien av din garanti. Bildet viser Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no. Foto: Ole Walter Jacobsen

Rundt 700.000 nordmenn har pensjon i fripoliser fra tidligere arbeidsforhold. Før du eventuelt bytter til en fripolise med investeringsvalg, bør du sjekke ut den nye fripolisekalkulatoren på Finansportalen.no.

En fripolise er pensjon fra en tidligere arbeidsgiver som hadde ytelsespensjon, og alle disse har i utgangspunktet en garantert rente.

Garantien ligger typisk på mellom to og fire prosent, og utgjør minimum av det som blir tilført pensjonsbeholdningen din årlig.

Du har mulighet til å bytte bort garantien mot en fripolise med investeringsvalg. Både Storebrand og DNB tilbyr dette.

Bytter du, vil du i så fall kunne velge fond og spareprofil fritt, men samtidig gir du fra deg rentegarantien som ligger i fripolisen din i dag.

– Hvis du bytter, gir du altså fra deg rentegarantien som ligger i fripolisen per i dag. Derfor er det viktig for deg å ha en idé om hva rentegarantien i fripolisen er verdt, sier fagansvarleg for Finansportalen, Elisabeth Realfsen, i en kommentar.

Les også: Pensjonistforbundet vant fram med at pensjon ikke er stønad

Annonse:


Kan se på beregnet verdi som en oppstartskostnad

Du kan få et overslag på verdien av garantien i fripolisen din med den nye fripolisekalkulatoren på Finansportalen.no, utviklet med støtte fra Finansmarkedsfondet.

– Du får et bedre beslutningsgrunnlag for å ta et opplyst valg. Ettersom verdien av garantien går tapt ved å bytte til fripolise med investeringsvalg, kan du se på denne verdien som din oppstartskostnad for å komme i gang, forteller Realfsen.

Har du lav garantirente og lenge igjen til pensjonsalder, vil verdien av garantien sannsynligvis være lav, og kostnaden din ved å bytte ganske liten.

Det motsatte gjelder ved høy garantirente og høy alder.

Her kan du se et eksempel for en mann på 50 år med 100.000 kroner i pensjonskapital:

Eksempelet gjelder for mann 50 år med 100.000 kroner i pensjonskapital. Skjermdump fra Forbrukerrådet.no.

Les også: Pensjonsekspert: – Karrieresteg før 2020 kan gi deg millioner i økt pensjon

Kan være smart å vente med å bytte til fripolise med investeringsvalg

Fordelen med å bytte til fripolise med investeringsvalg er at du kan velge en høyere aksjeandel for pensjonskapitalen din.

Dette vil under normale omstendigheter gi deg en høyere pensjonsutbetaling, gitt at tidshorisonten er lang nok, men det er ingen garantier knyttet til avkastningen i en fripolise med investeringsvalg.

– Selskapene som tilbyr bytte til fripolise med investeringsvalg, kan gi deg gode prognoser for hvordan pensjonsutbetalingene kan bli ved et bytte til investeringsvalg, men har til nå ikke kunnet gi noe anslag på hva det faktisk koster deg å bytte. Det kan den nye kalkulatoren hjelpe deg med, sier Realfsen.

– Vi håper og trur han også vil være nyttig for rådgiverne til selskapene, og uavhengige rådgivere, som veileder kundene sine i valget om å bytte til investeringsvalg eller ikke, avslutter hun.

Livselskapene har med dagens regelverk ikke lov til å betale deg en kompensasjon for at du sier fra deg rentegarantien din, men Finanstilsynet har foreslått nye regler som kan tillate dette i 2021.

Hvis rentegarantien din har en betydelig verdi, og du ønsker å bytte til fripolise med investeringsvalg, kan det derfor være fornuftig å vente.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Snart får du samlet pensjonen på en egen pensjonskonto

Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP

Slik har alderspensjonen fra Folketrygden utviklet seg de siste ti årene

Frykter at feilrapportering av lønn kan gi deg lavere pensjon

Mange vil få betydelig mindre dagpenger med nye regler