Deling på nett og svindlere: Sammenhenger og hvordan beskytte seg

Internett har for lengst blitt en hjørnestein i det meste vi foretar oss, men dette byr også på utfordringer. Mange av oss deler mye informasjon på nett, og selv om dette kan gjøre hverdagen enklere, gir den samme informasjonen svindlere muligheten til å kartlegge potensielle mål. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hva man deler, forstå risikoen dettte innebærer, og vite hvordan man kan beskytte seg på nett.

 

Vi har sett på noen tidligere svindelforsøk i Norge, samt hvordan disse har foregått. Dette kan gjøre det enklere å vite hvilke røde flagg man bør fange opp for å beskytte seg.

 

Olga-svindel

I Norge har såkalt “Olga-svindel” vært en av de vanligste formene for svindel på nett. Disse er gjerne rettet mot eldre personer, der svindlerne bruker offentlige registre for å finne tradisjonelle eldre navn.Navn som Olga, Ragnhild, Gerd, Anne og Sigrid har gått igjen ofte. Målet deres er å få tilgang til din BankID og deretter logge seg inn i nettbanken din.

 

Svindelen foregår oftest over telefon, der svindlerne utgir seg for å være banken din. De forklarer gjerne at du må verifisere deg, at de mangler noe informasjon eller at du har et utestående gebyr som kan resultere i at midlene dine blir fryst. Du vil få tilsendt en lenke med en fiktiv landingsside der man blir bedt om å logge inn i nettbanken.

 

På denne måten oppnår svindlerne tilgang til bankkontoen din og kan tappe den for verdier. Det har gått flere rettssaker rundt denne formen av svindel, og langt fra alle bankene har dekket tapene for kundene sine.

 

Sosiale medier

Sosiale medier har fått en fast rolle i hverdagen til de fleste av oss, men det åpner også opp for nye muligheter for svindlere. Spesielt i Norge har det blitt meldt om flere forsøk for svindel som utføres via sosiale medier. Dette er gjerne knyttet til lovnader om rask avkastning, investeringer eller eksklusive tilbud.

 

Disse svindelforsøkene er ofte skreddersydd til å benytte seg av geografisk data tilgjengelig i sosiale medier. Det betyr at de tilpasses språklig etter landet de rettes mot; på norsk i Norge, engelsk i England, dansk i Danmark osv. Det er derfor viktig å tenke seg godt om hvilken informasjon som deles i sosiale medier. For selv om det kan være nyttig for venner og kjente, kan det også brukes av svindlere.

 

Et godt tiltak her vil være å ha en privat konto, slik at kun venner og bekjente du har godkjent kan se informasjonen din. Videre bør man unngå å dele sensitiv informasjon i ulike kanaler. Her er det greit å henvise til nettvettreglene for hvordan man bør oppføre seg i sosiale medier.

 

Phishing-svindel i Norge

Noe det blir stadig mer rapporter om er såkalt phishing-svindel i Norge. Dette er angrep hvor svindlere forsøker å tilegne seg informasjon eller tilgang ved å etterligne noen i kretsen vår. Slike angrep er ofte målrettet mot arbeidsplasser der svindlere vil utgi seg for å være en kollega eller leder. Ofte blir det bedt om at man raskt må overføre et beløp til en konto for å løse et problem.

 

Noen av disse benytter seg av lenker, mens andre har fiktive e-poster eller sosiale mediekanaler. Selv om slik svindel kan være vanskeligere å oppdage, kan det begrenses ved at man skjermer informasjonen sin på nett. Desto mindre informasjon som er tilgjengelig for svindlerne å bruke, desto vanskeligere vil det være å velge ut mål å gå etter.

 

Rollen til IP-adresser i svindler

I kjernen av mange nettbaserte svindler ligger utnyttelsen av IP-adresser. Et søk etter IP-adresse kan avsløre en mengde informasjon om en enhet, inkludert stedsdata og

internettaktivitet. Svindlere bruker denne informasjonen til å skreddersy sine angrep, noe som gjør dem mer overbevisende og vanskeligere å oppdage.

 

Ved å forstå potensialet for utnyttelse, kan man ta skritt for å sikre sine egne IP-adresser. Eksempelvis kan man bruke VPN-er og være forsiktig med nettverkene man kobler seg til. Det kan være nyttig å utføre en sjekk av egen IP-adresse for å se hvilken informasjon som er tilgjengelig om dem på nettet. Flere sikkerhetsselskaper og VPN leverandører tilbyr enkle verktøy der man kan gjøre dette gratis.

 

Oppsummering

Som et høyt digitalisert og velstående land, er Norge et attraktivt mål for nettbaserte svindlere. Dette betyr at nordmenn bør tenke seg godt om – og begrense den informasjonen som deles åpent på nett. På denne måten kan man beskytte seg bedre mot svindelforsøk. Det er også viktig å følge med på kjente svindelforsøk, slik at man kan fange opp røde flagg underveis.