Mange bør nå endre skattekortet sitt

Har du fått lavere inntekter eller boliglånsrenter, bør du endre skattekortet ditt. Dermed slipper du å bli trukket for mye eller for lite i skatt. Foto: Skjermdump fra Skatteetaten.no

Grunnlaget for ditt skattetrekk er sannsynligvis noe endret siden desember, da skattekortene for 2020 ble sendt ut. For å betale riktig skatt, bør du derfor sjekke opplysningene som er lagt til grunn.

I skattetrekkmeldingen går det frem hvilke opplysninger om inntekter, utgifter, formue og gjeld Skatteetaten tror du vil ha dette inntektsåret.

Dette danner da grunnlaget for ditt skattekort og dermed hvor mye skatt som trekkes fra inntekten din i år.

Verden har imidlertid endret seg mye etter desember, da Skatteetaten sendte ut skattekortene.

For det første har mange blitt arbeidsledige eller permitterte, noe som vil påvirke deres skattbar inntekt fremover.

For det andre er boliglånsrentene på vei ned, noe som vil påvirke det samlede rentefradraget for året.

Logg deg derfor inn på skatteetaten.no og sjekk skattetrekkmeldingen din. Kanskje bør du endre grunnlaget for beregningen av ditt skattetrekk.

– Slik kan du unngå restskatt neste år, eller for høy skatt i tiden som kommer, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Les også: Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Skatten din påvirkes av endringer i din privatøkonomi

De fleste hendelser som påvirker din økonomi, vil også påvirke skatten din. Slik er det også i den pågående koronakrisen.

I disse dager sender Skatteetaten ut skattemeldingen for 2019, men det er også viktig å være bevisst på skatt du betaler nå i 2020.

– Er du en av dem som blir rammet av inntektstap på grunn av korona-viruset gjennom permittering eller oppsigelse, bør du snarest vurdere å endre grunnlaget i skattekortet ditt. På den måten kan du lette din økonomiske situasjon ved at skattetrekket blir lavere, sier Holte.

Annonse:


Lavere bankrenter er en annen viktig grunn til å sjekke skattekortet.

– Når banken din setter ned boliglånsrenten vil du få lavere fradrag på skatteoppgjøret ditt. Da risikerer du å få restskatt neste år. Derfor er det lurt å gjøre en ny beregning av skattetrekket når du har fått rentebrev fra banken. Det gjør du enkelt ved å logge deg inn på skatteetaten.no hvor du korrigerer tallene i skattekortet. På bakgrunn av dine endringer produserer vi et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiver henter dette elektronisk fra Skatteetaten, sier skattedirektøren.

– Riktig skattetrekk er basert på et estimat over hva du kommer til å tjene dette året, noe som kan være krevende å vite akkurat nå i den situasjonen mange befinner seg i. Vi hjelper deg så godt vi kan, og husk at du kan justere dette igjen når du har ny informasjon.

Les også: Skattekortendringer kan gi deg for høyt skattetrekk

Det er du som kjenner din økonomi best

Skattedirektøren har også et godt råd til, og det dreier seg om skattemeldingen for 2019 som 4,9 millioner skattytere vil ha mottatt innen begynnelsen av april.

– Den helt nye skattemeldingen gjør det enklere å forstå og sjekke. Husk å sjekke at opplysningene stemmer og fyll ut det som mangler, slik at du betaler riktig skatt. Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Du kan også gå glipp av fradrag, hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger i skattemeldingen, som for eksempel fradrag for reiseutgifter, understreker Holte.

Vær derfor ekstra oppmerksom på både skattemeldingen og skattekortet i disse dager, lyder skattedirektørens oppfordring.

– Mens skattemeldingen dreier seg om ditt skatteforhold det siste året, påvirker skattekortet ditt skatteforhold fremover i tid. Nå er det ekstra klokt å ha et blikk på både skattemeldingen og skattekortet, sier han.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette må gifte, samboere og småbarnsforeldre sjekke i skattemeldingen

Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Advokater: Derfor bør du opprette en fremtidsfullmakt