Regjeringen vurderer å øke formueskatten på dyre boliger

På grunn av koronakrisen kan det bli aktuelt å øke formueskatten på boliger. Bildet er fra Aker Brygge i Oslo, hvor du finner noen av landets dyreste boliger. Foto: Katrina George/ Wallpaper Flare

Regjeringen foreslår å øke formuesskatten for boliger verdt mer enn 15 millioner kroner. Det har til hensikt å få flere til å investere i arbeidsplasser i stedet for de aller dyreste boligene.

Regjeringen foreslår å redusere verdsettelsesrabatten på primærboliger fra 75 til 50 prosent for den delen som overstiger 15 millioner kroner, ifølge NRK.

Det innebærer med andre ord høyere formueskatt for de som eier de dyreste boligene.

Et hus til 50 millioner kroner koster med dagens regler 93.500 kroner i året i formueskatt, gitt at du ikke har gjeld eller annen formue.

Med de nye reglene vil skatteregningen komme på 167.875 kroner.

Annonse:


Forslaget provoserer Fremskrittspartiet.

– For oss er det veldig overraskende at en borgerlig regjering foreslår skatteskjerpelser på folks bolig. Vi anser dette som et første steg på veien mot en nasjonal eiendomsskatt, sier Sivert Bjørnstad (Frp), som sitter i finanskomiteen på Stortinget, til NRK.

Les også: Denne banksjefen tilbyr nå boliglån til 1,44 prosent i rente

Vil ha mer private investeringer i næringslivet

Dette avviser Mudassar Kapur, finanspolitisk talsperson for Høyre, på det sterkeste:

– Denne justeringen handler jo først og fremst om å sørge for eller stimulere for at flere ønsker å investere i arbeidsplasser i stedet for de aller dyreste boligene.

På grunn av koronakrisen mener Kapur at Norge nå står i den vanskeligste økonomiske situasjonen siden andre verdenskrig.

– Tiden er inne nå, mer enn noen gang, for å se på om det er nye måter å tenke på – også når det gjelder nye måter å få folk til å investere i arbeidsplasser enn de aller, aller dyreste boligene, sier han.

Bjørnstad i FrP frykter nå at Høyre kan åpne for at skattefordelene også kan bli strammet inn for boliger til under 15 millioner kroner, hvis staten skulle se behov for å hente inn mer penger.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Vil fjerne dokumentavgiften. Mener den særlig rammer unge i etableringsfasen

5 viktige punkter boligeiere må passe på å sjekke i skattemeldingen

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav