Dette er de 15 mest leste sakene på Pengenytt hittil i år

Pengenytt.no har hatt nesten 230.000 sidevisninger siden nyttår. Her kan du se hvilke saker som har bidratt mest til det. Foto: Pixabay

Pengenytt publiserte sin første artikkel den 19. februar i fjor. Siden den gang har nettavisen vokst kraftig, og har i gjennomsnitt hatt 10.768 ukentlige lesere så langt i 2017. Her er sakene med flest sidevisninger.

1. 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre (34.166 sidevisninger)

Nybakte foreldre, som ikke har tjent opp rett til foreldrepenger, vil nå få 15.120 skattefrie kroner mer i engangsstøtte. Nav har også innført andre endringer i regelverk og satser fra 1. januar 2017.

Fra nyttår vil noen nybakte foreldre få bedre ytelser fra Nav. Illustrasjonsfoto: Pixabay

2. Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene (27.037 sidevisninger)

Skattekalenderen for 2017 har allerede begynt å løpe. Her kan du se alle de viktigste datoene du må forholde deg til og hva du kan gjøre for holde orden på din privatøkonomi.

Det er mange datoer å forholde seg når det gjelder skatt. Her får du oversikten over de viktigste i 2017. Illustrasjonsfoto: Pixabay

3. Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen (17.341 sidevisninger).

En pensjonist fra Aurskog i Akershus krevde fradrag for eiendomsskatten på selvangivelsen. Da han nå nylig mottok skatteoppgjøret, oppdaget han at det gikk gjennom.

Illustrasjonsbilde: Pixabay

4. Dette er de økonomiske fordelene med å være gift (10.739 sidevisninger).

Rundt 50.000 nordmenn gifter seg i år. Ser man bort fra det romantiske, kan det være flere fordeler med å være gift. Det gjelder både under ekteskapet, men også ved en eventuell skilsmisse.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

5. Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier (7399 sidevisninger).

Det holder ikke å fjerne AutoPASS-brikken når du selger bilen din. Du må også huske å varsle bompengeselskapet innen tre dager om eierskiftet. Ellers kan du ende opp med å betale for bompasseringer til den nye eieren.

Når du selger bilen din må du huske å varsle bompengeselskapet. Bildet viser E6 i Okstadbakken sør for Trondheim sentrum. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen.

6. Husbanken: – Flere kan ha krav på bostøtte (6206 sidevisninger).

Regjeringen har i år styrket bostøtteordningen med 60 millioner kroner, slik at 20.000 familier får økt bostøtte. Husbanken tror at flere med lave inntekter og høye boutgifter kan ha krav på bostøtte.

Har du lav inntekt og høye bokostnader, kan du ha rett til bostøtte fra Husbanken. FOTO: Pixabay/ Husbanken

7. Så mye tjente du på å ha boliglån i fjor (4337 sidevisninger).

I 2016 var det svært lønnsomt å ha boliglån. Realrenten etter skatt, det vil si lånerenten etter fratrekk for rentefradrag og inflasjon, var nemlig negativ gjennom hele fjoråret. Det har ikke skjedd siden begynnelsen av 1980-tallet.

Negativ realrente etter skatt er en kjempefordel for dem med mye lån, men en stor ulempe for dem med penger på bok. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

8. Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt (3750 sidevisninger).

For å kunne selge en bolig skattefritt er hovedregelen at du må du ha bodd der minst ett av to siste årene. Det mange ikke er like klar over, er at det finnes unntak. Her kan du se hvilke.

Du kan få deg en kraftig skattesmell dersom du selger en bolig som har vært utleid. Bildet viser en vilkårlig bolig i Trondheim som ligger ute til salgs. Foto: Kent Øksnes

9. Derfor har selvangivelsen fått nytt navn fra i år av (3530 sidevisninger).

Selvangivelsen for inntektsåret 2016 som skal leveres nå i april, er omdøpt. Det nye navnet er skattemeldingen. I tillegg til denne endringen innføres det også en ny fastsettingsmodell for formues- og inntektsskatt.

Skjermdump fra Skatteetaten.no.

10. Dette får du dersom du vraker din gamle bil innen 20. mars (3406 sidevisninger).

Vraker du bilen senest 20. mars slipper du å betale årsavgiften. Har du allerede betalt, vil du få refundert avgiften fra Skatteetaten. I tillegg får du 3000 kroner i vrakpant.

I tillegg til at du får vrakpant, unngår du å betale årsavgift på bilen dersom du vraker den innen fristen 20. mars. Foto: Norsk Gjenvinning

11. Denne strømfellen koster mange dyrt (3353 sidevisninger).

Mellom 55.000 og 75.000 husholdninger har til enhver tid strøm med såkalt leveringsplikt. Dette er ment å være en kortsiktig nødløsning, men er en kostbar og mer permanent strømavtale for dem som ikke velger strømleverandør selv.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

12. Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap (2641 sidevisninger). 

Espen Sletvold fra Trondheim fikk seg en overraskelse da han åpnet et brev fra bomveiselskapet Vegamot nylig. Der sto det nemlig at han måtte betale 3000 kroner for bompasseringer han har gjort med sin VW e-Golf.

Foto: Privat

13. Fondsforvalter røper hemmeligheten bak Norges beste aksjefond (2502 sidevisninger).

Jomar Kilnes er en ukjent mann for de fleste, men det burde det ikke være noen grunn til. Han er nemlig klart å skape best avkastning av samtlige norske aksjefond de siste 6, 12 og 24 månedene.

Senior porteføljeforvalter Jomar Kilnes i Forte Fondsforvaltning. FOTO: Kent Øksnes

14. Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP (2183 sidevisninger).

Den tidligere sjømannen John Sigve Løklingholm (63) mistet muligheten til avtalefestet pensjon (AFP), ettersom han fikk utbetalt 2627 kroner for mye fra sjømannspensjonen i årene før han fylte 62 år.

Illustrasjonsbilde: Stig Andersen/ Flickr.com

15. Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null (2165 sidevisninger).

Mange har fått med seg at råoljeprisen har falt mye siden sommeren 2014, og at den har vært under 28 amerikanske dollar (USD) per fat for en drøy måned siden. Hvorfor har ikke dette i større grad gitt seg utslag i pumpeprisene på bensin og diesel, og hvor mye ville drivstoff kostet dersom oljeprisen rent hypotetisk falt til null?

Pumpeprisene på drivstoff vil ikke falle noe særlig under dagens nivå, uansett hvor lavt oljeprisen skulle falle. FOTO: Kent Øksnes/ Pixabay

Annonse: