Rettsavgjørelse: Får avvikle kontant betaling for parkering i Sverige

Du har ikke krav på å betale med kontanter når du parkerer i Stockholm, ifølge en ny rettsavgjørelse. Foto: Michael Kodransky/ Eurist/ Flickr.com

Stockholm by har rett til å avvikle betaling av parkeringsavgift med kontanter, har kammarrätten i den svenske hovedstaden nylig fastslått. Det begrunnes blant annet med at parkeringsavgift er en frivillig avtalerelasjon.

I september 2015 ble det bestemt at Stockholm skulle avvikle betaling av parkeringsavgift med mynt og sedler i byens parkeringsautomater, står det å lese på kammarrättens nettsider.

Én privatperson ville det imidlertid annerledes, og klagde derfor saken inn for förvaltningsrätten i Stockholm. Der ble klagen avslått.

Nå har også kammarrätten, som er andre instans av de allmenne forvaltningsdomstolene i Sverige, kommet frem til den samme konklusjonen.

Les også: Nå skal også Danske Bank ha gebyr for kontantuttak

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Frivillig avtale

Ifølge riksbanksloven er det en generell forpliktelse til å ta imot kontant betaling i Sverige, men at det finnes unntak, konstaterer retten i sin dom.

Unntak fra hovedregelen kan kun gjøres i sivilrettslige saker, og retten mente denne saken hadde en sivilrettslig karakter.

Kammarrätten begrunner dette med at parkeringsavgift i sin natur er en såkalt frivillig avtalerelasjon, og at det i dette tilfellet ikke finnes noen avhengighet mellom kommunen og den enkelte bilist.

Videre konstateres det i dommen at det ikke finnes noen forpliktelse for kommunen å tilby parkering.

Retten var ikke enstemmig i sin avgjørelse. To medlemmer mente at parkeringsavgifter i dette tilfellet skulle avgjøres ut fra offentligrettslige vurderinger, og at det derfor ikke finnes noen mulighet til å omgå riksbanksloven.

Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter

Annonse:


Mange nekter å ta imot kontanter

I fjor høst ble et leserinnlegg i den svenske avisen Sydsvenskan heftig debattert. Det handlet om et konditori i Malmø som sluttet å ta imot kontanter som betalingsmiddel.

Det hadde imidlertid konditoriet sin fulle rett til å gjøre, ifølge Riksbanken i Sverige.

– Ja, så lenge man opplyser kunden om det, er det lov. Dersom det finnes en plakat i butikken som forteller hva som gjelder der, kan de gjøre hvilke bestemmelser som helst, uttalte prosjektleder Leif Jacobsson i Riksbanken til avisen.

Du kan altså rettmessig bli nektet å betale med kontanter når du besøker butikker, restauranter og andre foretak i Sverige. Det gjelder dog ikke sykehus:

– Det skyldes at medisinsk behandling er en samfunnstjeneste. Du kan liksom ikke velge å gå til et annet sykehus, som tar i mot penger, sa Åsa Sydén, jurist i Riksbanken, til Sydsvenskan.

Les også: Dette svarer Skatteetaten på våre vanligste spørsmål om skattemeldingen

Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Les også: 10 tips om boligskatten i skattemeldingen

Les også: Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene