Forbrukerrådet: Ulovlig betalingspraksis på sykehus

Bildet viser en nevrografisk undersøkelse på Universitetssykehuset Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Jan Fredrik Frantzen, Kommunikasjonssenteret på UNN/ Flickr.com.

Forbrukerrådet har den siste tiden fått henvendelser fra pasienter som nektes å betale med kontanter på sykehus. De får i stedet med seg en faktura med høyt gebyr. Dette er ulovlig praksis, ifølge Forbrukerrådet.

— Sykehusenes betalingspraksis er urimelig for de pasientene som tvinges til å betale fakturagebyr fordi de ikke får betalt på noen annen måte, sier fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, til egne nettsider.

Pasienter som er kronisk syke, og avhengige av å betale kontant, vil derfor kunne ende opp med langt tynnere lommebok. 

Vie mener denne praksisen spesielt rammer eldre og asylsøkere, da mange av disse ikke har mulighet til å opprette egen nettbasert betalingsordning.

— Når antallet fakturaer blir mange, vil kronisk syke kunne sitte igjen med et betydelig samlet gebyrbeløp, sier Vie.

Les også: Slik blir vinnerne av Facebook-konkurranser trukket ut

Helse- og omsorgsministeren må rydde opp 

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie. Foto: Ole Walter Jacobsen

Forbrukerrådet mener sykehusenes betalingspraksis er ulovlig. Selv om det blir stadig mer vanlig å betale med kort eller via nettbank, er lovens utgangspunkt at man fortsatt skal kunne betale kontakt hos betalingsmottaker.

— Dersom det av sikkerhetsmessige årsaker ikke lar seg gjøre å ha en kasse for kontantbetaling, må sykehusene gi pasientene muligheten til å betale på en kostnadsfri måte, for eksempel ved å gi ut en faktura uten gebyrer, forteller Vie.

Forbrukerrådet har sendt brev til helse- og omsorgsministeren, og bedt departementet om å rydde opp i den ulovlige praksisen på sykehus, lege- og tannlegekontor.

Les også: 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre i 2017

Les også: Dette var de 10 mest leste sakene på Pengenytt i 2016