Dette er de 10 mest leste sakene på Pengenytt i 2016

Saken om den pensjonerte overlegen Jan Helge Dybdahl som byttet ut sin gamle oljefyr med en splitter ny varmepumpe, er den sjette mest leste saken på Pengenytt i år. FOTO Enova

Pengenytt publiserte sin første artikkel den 19. februar i år. Siden den gang har nettavisen vokst kraftig, og har de siste månedene hatt i overkant av 5000 ukentlige lesere i gjennomsnitt. Her er sakene med flest sidevisninger.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

1) Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån (16.765 sidevisninger)

Realrenten etter skatt er per i dag negativ. Det vil si at du får betalt for å låne penger, etter fratrekk for inflasjon og rentefradrag. Sist vi hadde en slik situasjon var for 33 år siden.

Det er svært lønnsomt å ha boliglån for tiden. Forbrukerøkonomene Kristiana Picard og Elin Reitan, i hhv Storebrand og Nordea, gir deg råd på hvordan du bør utnytte dette best mulig. Foto: KaVass/ Flickr.com, Storebrand og Nordea.

2) Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null (10.166 sidevisninger)

Mange har fått med seg at råoljeprisen har falt mye siden sommeren 2014, og at den har vært under 28 amerikanske dollar (USD) per fat for en drøy måned siden. Hvorfor har ikke dette i større grad gitt seg utslag i pumpeprisene på bensin og diesel, og hvor mye ville drivstoff kostet dersom oljeprisen rent hypotetisk falt til null?

Pumpeprisene på drivstoff vil ikke falle noe særlig under dagens nivå, uansett hvor lavt oljeprisen skulle falle. FOTO: Kent Øksnes/ Pixabay

3. Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap (8220 sidevisninger)

Espen Sletvold fra Trondheim fikk seg en overraskelse da han åpnet et brev fra bomveiselskapet Vegamot nylig. Der sto det nemlig at han måtte betale 3000 kroner for bompasseringer han har gjort med sin VW e-Golf.

Foto: Privat

4. Slik blir vinnerne av Facebook-konkurranser trukket ut (8216 sidevisninger)

Bedrifter arrangerer stadig vekk konkurranser på Facebook. For å være med i trekningen av premiene må du gjerne like og/eller kommentere. Men hvordan foregår selve trekningen i praksis, spesielt dersom det er flere tusen deltakere?

Det er ingen offisielle regler for hvordan trekninger i Facebook-konkurranser skal foregå, så du kan aldri være helt sikker på at vinneren kåres helt vilkårlig. Illustrasjonsbilde: Pixabay

5. Disse skatteknepene kan du gjøre før nyttår (6219 sidevisninger)

Du kan redusere skatten din med flere tusen kroner dersom du kjenner skattereglene. Det er ingen grunn til å betale mer enn nødvendig. Her er noen av de viktigste grepene du kan gjøre før året er omme.

Det er fortsatt noen dager igjen av 2016, noe som gjør at du fortsatt kan gjøre enkelte grep for å redusere skatten for dette inntektsåret. Illustrasjonsbilde: Pixabay

6. Jan Helge (74) gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent (5491 sidevisninger)

I begynnelsen av 2015 erstattet Jan H. Dybdahl sin gamle oljefyr med en splitter ny varmepumpe. I løpet av drøye 15 måneder har 74-åringen klart å redusere energiforbruket med nær 30.000 kWh.

Pensjonert overlege Jan Helge Dybdahl. FOTO Enova

7. Nå må du ha med pass når du reiser i Norden og Schengen også (5389 sidevisninger)

Mange land i Europa har innført midlertidig grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass. Blir du avvist i grensekontrollen og må ordne deg nødpass, kan det påføre deg betydelige ekstrakostnader.

På grunn av utvidede grensekontroller må du nå ha med deg pass uansett hvor i utlandet du drar. FOTO: Kent Øksnes

8. Dette er de økonomiske fordelene med å være gift (4423 sidevisninger)

Rundt 50.000 nordmenn gifter seg i år. Ser man bort fra det romantiske, kan det være flere fordeler med å være gift. Det gjelder både under ekteskapet, men også ved en eventuell skilsmisse.

ILLUSTRASJONSFOTO: Pixabay

9. Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt (3563 sidevisninger)

For å kunne selge en bolig skattefritt er hovedregelen at du må du ha bodd der minst ett av to siste årene. Det mange ikke er like klar over, er at det finnes unntak. Her kan du se hvilke.

Du kan få deg en kraftig skattesmell dersom du selger en bolig som har vært utleid. Bildet viser en vilkårlig bolig i Trondheim som ligger ute til salgs. Foto: Kent Øksnes

10. Sjekk fastrente-fellen i disse bankene (3481 sidevisninger)

Dersom du vil binde renten på boliglånet ditt, må du være klar over at enkelte banker i praksis fratar deg retten til å innløse lånet før tiden om rentene har steget. Flere banker betaler nemlig ikke ut rentegevinst om du avslutter fastrentelånet før tiden.

Bildet viser hovedkontoret til Storebrand på Lysaker. FOTO: Storebrand