Politiet i Sverige får nye biler med innebygget radarsystem som automatisk oppdager og filmer fartssyndere

Polisen i Sverige har nå bestilt en ny bilpark med svært avansert teknologi. Politibilene på bildet er av typen Volvo V90 2018-modell. Foto: Wikimedia commons

De nye politibilene i Sverige får avanserte radarsensorer som måler hastigheten til biler i nærheten. Norsk politi vil også vurdere å ta i bruk samme system.

Polisen i Sverige skal oppgradere bilparken og har derfor bestilt 2200 nye Volvoer av typen XC60 og V90, skriver flere svenske medier, blant andre nettutgaven til ViBilägare.

Bilene, med motorer på inntil 300 hk, skal leveres i løpet av de neste åtte årene, og de første blir å se på veiene allerede i mai neste år.

De nye politibilene får et innebygget 360-graderskamera og en avansert radarsensor som kan måle hastigheten til biler i nærheten av kjøretøyet.

På denne måten kan det svenske politiet overvåke hvor fort andre trafikanter kjører, uten å rigge seg til med laserpistol. Politibetjentene blir gjort oppmerksomme om noen kjører for fort, samtidig som fartsovertredelsen blir tatt opp på film av kameraet.

– Det er en veldig avansert radar som leser av hastigheter til og med på møtende kjøretøy. Informasjonen lagres også, slik at man med letthet kan rapportere bestemte biler, sier Hans Nilsson, kommissær på trafikkseksjonen i Stockholm, til nyhetsbyrået TT.

Annonse:


Politibilene er dessuten utstyrt med et såkalt ANPR-system (automatic number plate recognition), som automatisk kan lese av registreringsskilt på biler i nærheten.

Skiltene blir så sjekket opp mot diverse register for å se om bilene for eksempel er EU-godkjente, stjålet eller har gyldig forsikring.

De nye politibilene har en prislapp på rundt 750.000 svenske kroner.

Les også: Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Norsk politi kan også få noe av teknologien

Pengenytt har spurt Runar Karlsen, fagdirektør i Politidirektoratet, om slike biler også er aktuelle for det norske politiet, og får følgende svar per epost:

Fagdirektør Runar Karlsen i Politidirektoratet. Bildet er fra da han var UP-sjef. Foto: Utrykningspolitiet

– Politiet i Norge har et godt samarbeid med svensk politi angående patruljebiler og teknologi. Samtidig har norsk politi en annen tilnærming til teknologi, hvor hovedtanken er at teknologien skal følge person, og ikke kjøretøyet. En del systemer er derfor frikoblet fra bilen, slik at politiet kan utføre sitt arbeid på stedet.

– Politiet har i flere år jobbet med ANPR (automatisk nummerskiltavlesning, red.anm.), men et bilmontert system er enda ikke klart for implementering i alle patruljebiler. Likevel er alle bilene klargjort for slike kameraer og teknologi, dersom det skal bli aktuelt med implementering i fremtiden. Det finnes i dag en del politipatruljer som har ANPR i Norge, skriver han videre, og legger til:

– Når det gjelder fartsmålinger, så følger politiet med på den teknologiske utviklingen. Lasermåling og gjennomsnittsfartsmålinger, som politiet i Norge bruker, gir meget høy presisjon og er godt utprøvd, både teknisk og i rettsvesenet.

Karlsen opplyser at de kjenner til at det er et fartsmålesystem som baserer seg på en målsøkende radar med video under utvikling, og som er tenkt innmontert i patruljebiler i Sverige.

Dette systemet, som forventes å være klart i mai 2021, kan også bli aktuelt i Norge.

– Politiets fellestjenester jobber med å anskaffe norsk politi nytt fartsmåleutstyr i 2021, når tidligere avtaler utløper. Da vil det være naturlig at også nevnte system vil bli vurdert, skriver Karlsen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Så mye billigere blir snus, brus, alkohol og godteri etter nyttår

14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Så mye feil viser speedometeret på nye biler

Slik kan bensin- og dieselbiler enkelt passere bommen gratis

Nå lar Statens vegvesen deg finne opplysninger om kjøretøy og eiere, og tjenesten er gratis

Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller