Så mye billigere blir snus, brus, alkohol og godteri med budsjettforliket

I går ble det budsjettenighet om blant annet et grensehandelspakke som gjør tobakk, brus, øl, vin og godteri billigere i 2021. Foto: Pengenytt, Swedish Match og Pixabay.

I går ble det klart at sukkeravgiften skal fjernes, avgiften på alkoholfrie drikkevarer halveres, avgiften på snus blir 25 prosent lavere og avgiften på øl og vin skal reduseres med ti prosent.

Budsjettenigheten som Høyre, Venstre, KrF og FrP landet tirsdag innebærer blant annet en grensehandelspakke på totalt 3,385 milliarder kroner.

– Dette er fornuftige grep som både bidrar til å trygge jobber i Norge og gjøre livet til vanlige folk litt enklere i en vanskelig tid, sier skattepolitisk talsperson Vetle Wang Soleim i Høyre i en pressemelding, og legger til:

– Grensehandel er en utfordring som har økt, spesielt de siste årene. Det er vårt mål at vi med lavere avgifter på en del av de «lokkevarene» nordmenn ofte reiser for å kjøpe, fører til at de handler ting de uansett skal handle, på norsk side av grensen.

Det koster staten 1,425 milliarder kroner å fjerne avgiften på sjokolade og sukkervarer, mens en halvering i avgiften på alkoholfrie drikkevarer, som saft og brus, gir staten 925 millioner kroner mindre i inntekter.

Videre utgjør ti prosent lavere avgift på øl og vin 710 millioner kroner og 25 prosent reduksjon i avgift på snus 325 millioner kroner.

Samlet avgiftskutt tilsvarer cirka 850 kroner per nordmann over 18 år.

Les også: 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Annonse:


Slik vil avgiftskuttene slå ut på enkeltprodukter

Mer interessant er det kanskje å se på hvor mye billigere enkeltprodukter blir, gitt at ikke prisen på selve produktet settes opp.

Her er noen eksempler på hvordan avgiftskuttene på grensehandelsvarer vil slå ut, ifølge beregninger fra Fremskrittspartiet:

  • Snus: Skruf Løs C3: -14,81 kr
  • Snus: Skruf White S3: -7,76 kr
  • Brus: 6-pack 1,5 liter: -18,73 kr
  • Vin: 3L kartong 12 %: -23,85 kr
  • Øl: 6-pack 0,5l 4,7 %: -8,85 kr
  • Melkesjokolade: 200 gram: -5,05 kr
  • Én kg sjokolade: -25,25 kr

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2021

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Wizz Air har nå åpnet 15 innenriksruter og slipper 10.000 billetter til 49 kroner

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Slik avslører du falske nettbutikker