Dette er åpningstidene til Vinmonopolet julen 2019

Det er mange som skal handle på Vinmonopolet før jul og nyttår. Her kan du se åpningstidene. Bildet viser Vinmonopolets butikk på Amfi-senteret i Stord. Foto: Wolfmann/ Wikimedia commons

Mange tenker seg innom Vinmonopolet før jul og nyttår. Lurer du på hvilke åpningstider som gjelder de nærmeste dagene, eller hva som er mest populært å handle, kan du finne ut det her.

– Inneværende uke er årets klart største salgsmessig for Vinmonopolet. Vi forventer et salg rundt 4,2 millioner vareliter denne uka. En vanlig uke ellers i året selger Vinmonopolet rundt 1,4 millioner vareliter, opplyser Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet til Pengenytt.

Han forklarer at det vil bli mer hektisk jo nærmere jul vi kommer.

– I dag og i morgen vil det på det mest hektiske være et salg opp mot to ordinære mandager i timen. Men vi er godt rigget for dette, og gleder oss stort til kundene kommer. Lagrene er fulle og vi har alle tilgjengelige folk på jobb, folk skal slippe noe særlig kø, sier Nordahl, og legger til:

– Også lille julaften blir en stor dag. I dag og lille julaften vil trolig bli blant Vinmonopolets ti største salgsdager gjennom historien. Dette skyldes at stadig flere utsetter innkjøpene til «siste» mulighet.

Kommunikasjonssjefen tror dette handler om at Vinmonopolet har vesentlig større kapasitet, det vil si flere butikker enn tidligere.

– For 20 år siden var «polkøen» en del av folks hverdag til jul og andre høytider. Nå er begrepet for lengst på vei ut av det norske språket. Siden polkøen er borte, slipper folk å planlegge innkjøpene på samme måte som man måtte gjøre tidligere, sier han.

Les også: Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten

Annonse:


Selger mest rød og hvit vin på landsbasis

Jens Nordahl, pressesjef for Vinmonopolet. Foto: Tommy Andresen

Gjennom året selger Vinmonopolet desidert mest rødvin, målt i antall liter. Det gjelder også til jul.

– Nå i desember er rødvin mest populært i Bergen, Trondheim og en rekke mellomstore byer på Østlandet, som Skien, Porsgrunn, Sandefjord, Larvik, Hønefoss, Hamar og Lillehammer. Disse stedene utgjør rødvin gjerne 52-55 prosent av salget i desember, sier Nordahl.

– Rødvin er minst populært i Oslo og på småsteder på Vestlandet og nordover i landet. Her står rødvin for mellom 42 og 45 prosent av desembersalget, legger han til.

Hvitvin er den nest største kategorien for landets polutsalg.

– Hvitvin er mest populært i Oslo og sørover i landet langs kysten. Her står hvitvin for mellom 20 og 25 prosent av salget i desember. Hvitvin er minst populært på småsteder i Trøndelag og nordover i landet. På slike steder står hvitvin for rundt 10-12 prosent av salget frem mot jul, forteller Nordahl.

Les også: Fra 1. januar må du betale moms, toll og særavgifter ved kjøp av mat og drikke fra utlandet

Store regionale forskjeller i hva vi kjøper

Salgstallene viser også at enkelte kategorier får et tydelig oppsving frem mot jul og nyttår. Særlig gjelder dette øl, akevitt og musserende viner.

– Musserende viner er klart mest populært i Oslo, men også i andre store byer i landet som Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, samt populære fjelldestinasjoner som Hemsedal, Geilo og Beitostølen. Musserende viner står gjerne for rundt 12-15 prosent av desembersalget i disse polene, mot bare 3-4 prosent av desembersalget på småsteder i Trøndelag og nordover i landet, sier Nordahl.

– Brennevin som akevitt, Cognac, likør og vodka har derimot alle høyere markedsandel på småsteder rundt om i landet, og særlig på småsteder med ruskevær og kulde. Vær og temperatur er veldig avgjørende for hva folk putter i polposen. Jo mer ruskevær og mørketid, jo høyere brennevinsandel, er regelen, sier han videre, og legger til:

– På enkelte fjellpol som for eksempel Lom og Vågå utgjør brennevin rundt 30 prosent av salget (vareliter) i desember, det samme gjelder for enkelte pol i Trøndelag, som Selbu, Rørvik, Kolvereid, Grong og Åfjord. Lavest markedsandel har brennevin i Oslo, Bærum, Asker, Nesodden, Kolbotn og Son, hvor brennevin står for 5-10 prosent av literssalget i desember.

Les også: Du kan spare 10.000 kroner i året ved å kjøpe snus på nett

Dette er de mest solgte produktene på Vinmonopolet

Den varegruppen som er desidert mest populær på Vinmonopolet, er som nevnt rødvin.

Av de 30 mest solgte varene første halvår i år, målt i antall liter, var 18 av dem rødvin.

Her kan du se hva det ble solgt mest av i løpet av årets første seks måneder, og kanskje kan listen gi deg noen tips til å prøve noe nytt:

Kilde: Vinmonpolet

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Åpningstider på Vinmonopolet julen 2019, inkludert nyttårsaften

Under følger åpningstidene til Vinmonopolet julen 2019.

Vær oppmerksom på at de mindre butikkene kan ha avvikende åpningstider.

Du bør derfor sjekke åpningstidene til din nærmest butikk her.

Fredag 20. desember: Åpent til senest kl 18.00

Lørdag 21. desember: Åpent til senest kl 15.00

Søndag 22. desember: Stengt

Mandag 23. desember: Åpent til senest kl 18.00

Julaften: Stengt

1. juledag: Stengt

2. juledag: Stengt

Fredag 27. desember: Ordinære åpningstider

Lørdag 28. desember: Ordinære åpningstider

Søndag 29. desember: Stengt

Mandag 30. desember: Åpent til senest kl 18.00

Nyttårsaften: Åpent til senest kl 15.00

1. nyttårsdag: Stengt

God jul!

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Fra neste år vil Systembolaget selge øl til 6,90 svenske kroner

Stor undersøkelse: Vinmonopolet er best på kundeopplevelser

To norske oppfinnelser rangert blant de 100 beste i Time Magazine

Nordeas største eier: Kundene bør betale for å ha penger i banken

Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?