Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?

E-handel med debet- eller kredittkort? Hva er tryggest? Foto: Pixabay

Det har heldigvis blitt færre saker med svindel og tap med kort de siste årene, men har valg av korttype noe å si for dem som blir rammet? Pengenytt har sjekket med tre eksperter.

Annonse:


Tidligere i år meldte Bits; selskapet som skal sikre og styrke en effektiv betalingsformidling og betalingsinfrastruktur i Norge, at det har vært en kraftig nedgang i svindel med betalingskort de siste par årene.

Prognosen for svindel og tap med kort i Norge for 2018 viser nemlig en nedgang på 35 prosent fra 2017 og en nedgang på 69 prosent fra 2016.

Statistikken omfatter svindel med kort på internett, skimming av kort og misbruk med stjålne og eller falske kort, både med og uten PIN-kode.

Det er misbruk av kortinformasjon ved netthandel, hvor kortet er fraværende, som er mest vanlig.

I fjor var det 68.428 av totalt 94.590 saker som gikk på nettopp dette, noe som utgjør en andel på 72 prosent.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Debet- og kredittkort gir samme reklamasjonsrettigheter

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps. Foto: Vipps

I og med at mye av kortsvindelen nå foregår online, er det naturlig å spørre seg om det er noen kort som er sikrere å bruke ved netthandel enn andre.

– Kortsvindel på nett skjer med både debetkort og kredittkort, men BankAxept kan ikke brukes på nett og er da ikke utsatt for samme problematikk, sier Hanne Kjærnes, informasjonssjef i Vipps, til Pengenytt.

Den 1.juli i fjor fusjonerte BankAxept med BankID og Vipps til en felles organisasjon; Vipps AS. Det nye selskapet utgjør Nordens største aktør innen betaling og identifisering.

– I Norge finnes det mange kombinerte kort, som har den nasjonale løsningen BankAxept og en internasjonal del, Visa eller MasterCard, forteller Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

– I utgangspunktet er det ingen forskjell om du bruker internasjonale debet- eller kredittkort på nett. Betalingssystemene som Visa og MasterCard gir kundene samme reklamasjonsrettigheter ved uautorisert bruk, uansett om det er snakk om et debet- eller kredittkort, legger han til.

Med uautorisert menes en betalingstransaksjon som kunden ikke har gitt samtykke til.

Les også: Frekk svindelmetode med kredittkort brer om seg

Viktig å ha reserve-kort uansett

Pressesjef for Nets i Norge, Stein Arne Tjore. Foto: Nets

Har du et Visa debetkort er du med andre ord beskyttet av de samme rettighetene som de med et Visa kredittkort, ifølge Tjore.

MasterCard gir også sine brukere samme beskyttelse, uavhengig om det er snakk om et debet- eller kredittkort.

– Det som likevel taler for å bruke kredittkort på nett, er at pengene ikke forsvinner ut av kontoen hvis du blir svindlet. Det vil kun føre til at kredittrammen din blir redusert midlertidig. Svindel av debetkort kan derimot medføre at kontoen din tappes helt, og at du må vente en stund før du får pengene refundert, sier Tjore.

Hanne Kjærnes i Vipps er enig.

– Med kredittkort kan du som forbruker oppdage at penger er trukket på kortkontoen lenge før de blir betalt fra bankkontoen, og da rekker du å stoppe betalingen som gjøres fra kortselskapet eller banken før din egen konto trekkes, sier hun.

– Samtidig er det jo slik at med et debetkort begrenses svindel til det du har på saldoen, mens du på et kredittkort kan ha en mye høyere grense, legger Kjærnes til.

Les også: Holder det å klippe utgåtte betalingskort i to?

Fordel kredittkort i krevende bevissituasjoner

Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa. Foto: Ole Walter Jacobsen

Jurist Ragnar Wiik er leder i Forbruker Europa, en underavdeling til Forbrukerrådet.

Han har lenge vært en forkjemper for bruk av kredittkort ved netthandel.

Pengenytt har spurt han hvorfor, ettersom både Visa og MasterCard gir de samme reklamasjonsrettighetene ved uautorisert bruk, uansett om det er snakk om et debet- eller kredittkort.

– Ved uautoriserte trekk fra kortet vil Finansavtaleloven gi beskyttelse for kortholder, da dette skal være bankens ansvar etter § 35, svarer han.

– I mange saker, som for eksempel ved abonnementsfeller, vil det være vanskelig å dokumentere uautoriserte trekk. Da er det best å ha benyttet kredittkort, som har en egen beskyttelse i loven om at alle innsigelser overfor selger også kan fremmes overfor kredittyter, jmfr. § 54 b, fortsetter han.

– Dette er litt fragmentert og stort sett ingen stor forskjell. Men ved kjøp i butikk i utlandet vil man også komme best ut hvis man bruker kredittkort, selv om trekkene er uautoriserte. Dette fordi bevissituasjonen ofte er krevende for kortholder, sier Wiik.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook, Twitter eller LinkedIn.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet

Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Dette er de nye reglene for innskuddsgarantien fra nyttår

Skattebetalerforeningen: – Skattekortendringer kan gi deg for høyt skattetrekk

Så mye strøm sparer du med varmepumpe