Skattebetalerforeningen: – Skattekortendringer kan gi deg for høyt skattetrekk

Skatteetaten har innført en ny beregningsmåte for å estimere forventet lønn og pensjon. Det gjør at det er ekstra viktig å sjekke skattekortet ditt i år, mener Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen. Foto: Skattebetalerforeningen

Skatteetaten har innført en ny beregningsmåte for å estimere din forventede lønn og pensjon i 2019. Metoden er oppsiktsvekkende, ifølge Skattebetalerforeningen.

Annonse:


Tidligere har Skatteetaten tatt utgangspunkt i siste skatteoppgjør til å estimere din forventede lønn og pensjon i skattekortet for et nytt inntektsår.

I år har Skatteetaten beregnet din forventede lønn og pensjon på en ny måte, hvor det brukes nyere inntektsopplysninger.

– I skattekortet for 2019 har vi valgt å bruke nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiveren og/eller pensjonsutbetaler rapporterer hver måned, uttalte Jannicke Valbrek, kundeservicesjef i Skatteetaten, i en melding rett før jul.

– Dette er for å få mer riktig skattetrekk og redusere risiko for restskatt, forklarte hun videre.

Skatteetaten har enten brukt opplysninger som arbeidsgiver og/eller pensjonsutbetaler har rapportert for oktober 2018, eller opplysninger fra januar til oktober 2018.

I skattekortet for 2019 benyttes det som gir høyest inntekt av disse to alternativene.

Les også: Altinn-direktøren vil fjerne byråkratiet som etterlatte møter

Kan medføre at du får helt feil skattetrekk

– Det er positivt at skatteetaten nå ønsker å legge ferskere tall til grunn for skattekortet. Imidlertid er selve metoden ganske oppsiktsvekkende, sier Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen, til egne nettsider

Han påpeker at tilfeldige inntekter som bonusutbetalinger kan medføre at du får helt feil skattetrekk:

– Hvis oktoberlønnen din er høyere enn normalt, på grunn av bonus, honorarer, bi-inntekter eller andre skattepliktige ytelser, så vil grunnlaget for beregningen av inntekt som er bestemmende for neste år også bli for høyt.

For tabellkort vil det ikke nødvendigvis bety så mye, men dersom du har prosentkort vil du kunne oppleve at skattetrekket blir langt høyere enn det trenger å være neste år.

–Nå er det for de langt fleste bedre at inntekten settes for høyt og at man får igjen på skatten, fremfor at skattekortet medfører et for lavt trekk som ender med baksmell. Uansett gir den nye beregningsmåten all grunn til å sjekke skattekortet ekstra nøye for inntektsåret 2019, sier Hegdahl.

– Det er alltid viktig å sjekke opplysningene i skattetrekkmeldingen og endre hvis du ser noe som ikke kommer til å stemme i 2019. Hvis din inntekt er satt for høyt eller for lavt kan du endre dette selv på skatteetaten.no, uttalte også Valbrek før jul.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Slik blir den nye skattemeldingen

Har du solgt en arvet bolig? Ikke glem dette fradraget

Skatteklager har hopet seg opp de to siste årene, men nå har regjeringen tatt grep

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Svært få mobilkunder dumper Telenor og Telia for å spare tusenlapper