Unngå disse pensjonsfellene i utlandet

Mange nordmenn drømmer om en pensjonstilværelse i utlandet. Skal drømmen bli virkelig, er det en rekke ting som må falle på plass. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Én av fem nordmenn drømmer om å flytte utenlands som pensjonister. Før du begynner pensjonstilværelsen i utlandet, er det imidlertid mye du bør sette deg inn i.

Skrevet av: Kathleen Buer, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter)

Rundt 20 prosent av alle nordmenn drømmer om å flytte utenlands som pensjonister, og de fleste ønsker å flytte til land sør i Europa grunnet lave levekostnader og bedre klima.

Det viser en undersøkelse Nordstat har gjort for Storebrand. Samtidig viser tall fra Nav at fem prosent, i overkant av 42.000 som mottar pensjon, har utenlandsk adresse.

Nav venter at antallet norske pensjonister bosatt i utlandet vil øke med ti prosent hvert år frem mot 2020.

Les innlegget til pensjonsekspert Plahte: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Ikke bare-bare

Men det er ikke bare-bare å bosette seg i utlandet som pensjonist.

– Er dette noe du vurderer, er det en del ting du må sette deg inn i. Det er stor forskjell på regelverket om du flytter permanent til utlandet, i forhold til om du oppholder deg der mindre deler av året. Vårt inntrykk er at en del undervurderer verdien de rettighetene man har i det norske helsevesenet. Det er nemlig ikke bare-bare å flytte hjem igjen hvis man først har meldt flytting utenlands, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til ABC Nyheter.

Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingselskapet Pengedoktoren ser også en rekke utfordringer for pensjonister som ønsker å flytte til utlandet:

– Den største utfordringen er uten tvil kulturelt betinget. Utlandet er ikke Norge. Blir man syk, noe pensjonister kan bli, er ikke systemet slik som i Norge. Det er andre egenandeler, andre rutiner. Når noe er annerledes, kan man føle seg utrygg. I tillegg foregår alt på et annet språk. Dette er viktig å tenke gjennom før man flytter. Man må bruke tid på å skape seg et nettverk, sette seg inn i rutiner og helst lære seg det mest elementære av språket, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand

Ulike arveregler

Det er flere feller man kan gå som pensjonist i utlandet:

– Når det gjelder økonomi, gjør mange den feilen at de tror arvereglene er like i alle land. Det er en stor misforståelse, sier hun.

Bergo forklarer videre at i Norge er det for eksempel både mulig og vanlig å sitte i uskiftet bo når ektefellen dør.

– Det er helt ukjent i utlandet. I utlandet kommer andre arvebestemmelser inn i bildet, og det kan få store økonomiske konsekvenser for den som er igjen. Her er det viktig å sette seg inn i regelverket på et tidlig tidspunkt, og helst sette opp et testament som er gyldig i landet der man bosetter seg.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Du er ikke på ferie om du flytter

Det er stor forskjell på å ferie i et land og faktisk flytte dit. Som turist har man ofte litt ekstra lommepenger som kan brukes på restaurantbesøk og fritidssysler utenom det vanlige.

Dyre Haug anbefaler pensjonister å reise til landet du ønsker å etablere deg i flere ganger i forkant.

– Reis til landet hvor du har lyst til å etablere deg flere ganger i forkant. Prøv å bo i området en stund på et realistisk budsjett. Er man på ferie, har man gjerne en livsstil hvor pengene sitter litt løsere.

Han understreker at det faktisk faktisk en del planlegging å flytte til utlandet.

– Det er lett å se seg blind på klima og kostnader, men husk at du skal leve også. Det krever en viss egeninnsats å etablere seg i et nytt land med nytt språk, ny kultur og nye mennesker rundt seg. Har du allerede et nettverk i landet du flytter til, så hjelper det veldig, sier Dyre Haug og legger til:

– Tenk gjennom hva du vil fylle tiden med når du har bosatt deg i et nytt land. Når nærområdet er utforsket, restaurantene er stengt og familien har reist hjem fra ferie – hva har du tenkt å fylle tiden med da?

Les også: Tidlig uttak gir lavere pensjoner

Planlegg

Dyre Haug i Storebrand anbefaler alle som ønsker å flytte til utlandet som pensjonister å begynne planleggingen allerede mens de fremdeles bor og jobber i Norge.

– Det vil gi deg økt trygghet og frihet som pensjonist. Hvor mye du trenger vil variere med ditt forbruk, levekostnadene i landet og hvor lenge du lever, sier han.

Dyre Haug forklarer at en 50-åring som sparer 1.000 kroner i måneden, kan forvente å ha rundt 340.000 kroner på konto som 67-åring gitt at han plasserer pengene i et kombinasjonsfond.

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.


Bakgrunn og fakta

Dette må du huske på om du vil flytte til utlandet:

  • Har du tenkt til å emigrere for godt eller kun bo i utlandet deler av året? Som en hovedregel kan du fint oppholde deg inntil 12 måneder utenfor Norge ett år uten at det får konsekvenser for din pensjon. Varer oppholdet mer enn seks måneder i to eller flere påfølgende kalenderår, regnes du som utflyttet
  • Emigrerer du risikerer du avkortning i ytelser fra folketrygden. Det kan være dramatisk om du får helseproblemer
  • Husk å sjekke skattereglene for landet du ønsker å emigrere til. Hvordan er de sammenlignet med de norske? Emigrering innebærer som oftest at du skatter til ditt nye hjemland, og ikke til Norge
  • Ønsker du å bo deler av året i utlandet, bør du være nøye med å ha en reiseforsikring som dekker dine behov. En normal reiseforsikring har som regel en grense på 45 til 60 dager. Skal du være borte lengre, må du ofte tegne tilleggsforsikring. Husk også at mange reiseforsikringer har aldersgrenser
  • Sjekk prisnivået i landet du ønsker å flytte til. Tåler du egentlig svingninger i valutakurser?
  • Tenker du å kjøpe eller leie bolig i utlandet? Ønsker du å kjøpe, bør du sette deg grundig inn i reglene – særlig knyttet til kjøpskostnader og arv

Kilde: Storebrand