Derfor får ikke pensjonister feriepenger

Hvis du lurer på hvorfor pensjonister ikke får feriepenger eller hvorfor denne gruppen ikke har to skattefrie måneder i året, får du svarene her. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Følgende spørsmål ble nylig stilt på Pensjonistforbundets Facebook-side: «Hvorfor får ikke pensjonister feriepenger?» og «Hvorfor får vi ikke to skattefrie måneder i året?»

Skrevet av: Pensjonistforbundet

Seniorrådgiver Sindre Farstad. Foto: Pensjonistforbundet

– I utgangspunktet får ikke arbeidstakere lønn når de tar ferie. Feriepenger er noe man tjener opp året før man tar ut ferie, og pengene brukes dermed til å dekke perioden hvor man tar ut ferie og ikke mottar lønn, sier Pensjonistforbundets seniorrådgiver Sindre Farstad.

Pensjonister mottar pensjon hele året, og trenger derfor ikke feriepenger for å dekke en periode hvor de ikke mottar pensjon.

Ellers er det også ulike skatteregler for pensjons- og lønnsmottakere.

Pensjonister har normalt skattetrekk i juni. Lønnsmottakere har trekkfri utbetaling av feriepenger i juni.

– Jeg vil imidlertid anta at mens arbeidstakere i hovedsak tar ferien i sommermånedene så er det av hensyn til dette at feriepengene er trekkfrie. For pensjonister er kanskje ikke ferieturene i like stor grad knyttet opp til samme tidspunkt som for arbeidstakere, men er kanskje mer spredd utover året. Men egentlig virker det litt unødvendig å ha ulike regler for pensjonister og arbeidstakere. Man kunne like gjerne hatt trekkfritt i juni og halvt trekk i desember for pensjonister også. Jeg tror ikke det hadde vært særlig problematisk, men da ville man måtte bli trukket litt ekstra i skatt de andre månedene, dersom myndighetene skal trekke inn like mye i samlet skatt, sier Farstad.

Les også: Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Trekkfritt i desember

Pensjonister har imidlertid trekkfritt i desember, mens lønnsmottakere har halvt skattetrekk.

– Grunnen til at det er helt trekkfritt for pensjonister i desember og ikke halvt trekk, er nok fordi enkelte pensjonister med lave pensjoner betaler relativt lite i skatt. For dem ville halvt skattetrekk dermed ikke utgjort så mye mer per måned. Jeg mistenker at det er årsaken til at man har valgt å ikke trekke noe i desember, i stedet for halvt trekk for pensjonister, forklarer Farstad, og legger til:

Annonse:


– Jeg antar at dette er logikken som ligger til grunn, men som sagt har jeg ikke funnet noen gode begrunnelser. Man kan naturligvis være uenig i logikken.

Les også: Advokater: Derfor bør du opprette en fremtidsfullmakt

Forskjell på trekkfritt og skattefritt

– Jeg vil påpeke at trekkfritt ikke er det samme som skattefritt. Når pensjonen er trekkfri i desember så betyr det at den totale skatten man skal betale fordeles på de øvrige 11 månedene i året.

For arbeidstakere som har trekkfritt i juni og halvt trekk i desember så fordeles dermed skattetrekket på de øvrige 10,5 månedene.

Det betyr at man trekkes mer i skatt i de øvrige månedene enn man ellers ville gjort om skattetrekket hadde vært likt i alle månedene.

Dersom pensjonsinntekter, eksempelvis, skulle fått trekkfri utbetaling i juni så måtte skattetrekket dermed øke noe i de øvrige månedene for å kompensere for det.

NB: Dette innlegget ble først publisert på Pensjonistforbundet.no, og gjengis her etter tillatelse.

For ordens skyld: Undertegnede journalist jobber deltid som rådgiver for Pensjonistforbundets Økonomitelefon.