Dette er skattereglene hvis du skal leie ut huset, hytta, båten eller bobilen

Hvis du skal leie ut boligen, hytta, båten og/ eller bobilen, er det greit å kjenne til skattereglene. Foto: Skatteetaten

På grunn av koronaviruset vil markedet for utleie sannsynligvis bli større enn noensinne denne sommeren, og før du leier ut bør du kjenne til skattereglene.

Koronasituasjonen har gjort at flere må endre ferieplanene sine, og i år blir det norgesferie på mange av oss.

Som en følge av dette ser det ut til at markedet for utleie av blant annet hytter, campingvogner, bobiler og båter blir større enn noensinne denne sommeren.

– Før du leier ut bør du kjenne til skattereglene som er enkle å forholde seg til. I de fleste tilfellene oppstår det ikke skatteplikt før inntekten overstiger 10.000 kroner, sier avdelingsdirektør i brukerkontakt i Skatteetaten, Ove Nyland, i en pressemelding.

Her følger en litt nærmere beskrivelse:

Utleie av bil, båt og campingvogn

Leier du ut private gjenstander som bil, båt, campingvogn, bobil eller annet, vil leieinntektene være skattefrie så lenge de ikke overstiger 10.000 kroner.

Overstiger leieinntektene 10.000 kroner er inntekten skattepliktig, og du er selv ansvarlig for å ta inntekten med i skattemeldingen.

På Skatteetatens nettsider kan du lese mer om utleie av bil og andre gjenstander.

Annonse:


Les også: Kraftig rentenedgang i Lånekassen fra 1. juli

Utleie av hytter og boliger

Dersom hytten eller boligen som du normalt bruker selv leies ut, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn tretti dager.

Leieinntekter inntil 10.000 kroner er skattefrie.

Overstiger leieinntekten denne grensen, vil 85 prosent av det beløpet som overstiger 10.000 kroner være skattepliktig og skal tas med i skattemeldingen.

– Når det gjelder korttidsutleie av fritidseiendom og boligeiendom som du ikke selv bruker eller bor i, vil dette være skattepliktig fra første krone. Dette innebærer at slik korttidsutleie, for eksempel gjennom Airbnb, er underlagt de samme skattereglene som annen mer tradisjonell langtidsutleie av eiendom, forklarer Nyland.

På Skatteetatens nettsider kan du lese mer om utleie av bolig og korttidsutleie av egen bolig og fritidseiendom.

Skattesatser og fradrag

Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent for inntektsåret 2020.

Ved utleie av løsøregjenstander og korttidsutleie av egen bolig eller fritidsbolig kan du få noen fradrag som skal føres i skattemeldingen. Du kan for eksempel fradragsføre kostnader til nettbasert markedsplass.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Regjeringen vurderer å øke formueskatten på dyre boliger

Fersk oversikt viser at beste sparekonto nå gir 2,35 prosent i flytende rente

Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet

Fra nyttår kan det bli moms på alternativ behandling, samt kosmetisk kirurgi og behandling

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller