Dette vil Skatteetaten sjekke ekstra nøye på skattemeldingen din i år

Hvert år er det enkelte inntekter eller fradrag Skatteetaten kontrollerer ekstra nøye på skattemeldingen. Bilde: Skjermdump fra Skatteetaten.no

Hvert år gjør Skatteetaten en risikovurdering av hvilke områder som skal sjekkes ekstra nøye i de leverte skattemeldingene. Oppdages det feil risikerer du tilleggsskatt.

Du har selv plikt til å gi riktige og fullstendige opplysninger i skattemeldingen.

Selv om det er andre enn deg som er involvert i leveringen, har du likevel ansvar for det som er levert.

Hvert år foretar Skatteetaten en ganske omfattende kontrollvirksomhet for avdekke mulige skatteunndragelser.

Dersom det oppdages manglende opplysninger i skattemeldingen din, og at disse har gitt deg en skattemessig fordel, kan du bli ilagt tilleggsskatt.

Den er vanligvis på 20 prosent av den skattemessige fordelen, men kan bli på opptil 60 prosent i svært grove tilfeller.

Les også: Skattekalender for 2019: Her er alle de viktigste datoene

Annonse:


Skatteetaten vil sjekke inntekter fra bolig og pendlerfradrag

Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør for brukerdialog i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

Pengenytt har vært i kontakt med Skatteetaten for å høre hvilke områder den vil kontrollere ekstra nøye i år, og fikk følgende til svar:

– Vi går ikke konkret inn på detaljer rundt kontrollvirksomhet, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør for brukerdialog i Skatteetaten.

Hun røper likevel at etaten vil ha et ekstra øye med skattemessige inntekter fra bolig og pendlerfradrag.

– Generelt prioriterer Skatteetaten å kontrollere områder der det er størst risiko for feil, både bevisst og ubevisst, sier hun, og legger til:

– Av erfaring betyr det de opplysningene som skattepliktige selv må oppgi. Det kan gjelde eiendom og fradrag, eller områder med nye regler, som for eksempel korttidsutleie og pendling.

Les også: Dette svarer Skatteetaten på de vanligste spørsmålene om skattemeldingen

Nye regler for pendlere og ny «Airbnb-skatt»

Det er opptil flere endringer i skattemeldingen for inntektsåret 2018.

For det første er det ikke lenger fradragsrett for utgifter til kost når man har kokemuligheter i pendlerboligen, og du kan heller ikke motta tilsvarende skattefri godtgjørelse fra arbeidsgiver.

I fjor trådte dessuten nye skatteregler for korttidsutleie av bolig i kraft, som innebærer at inntekter fra utleie av egen bolig i mindre enn 30 dager er skattepliktig etter en sjablongmetode.

Rent konkret betyr det at årlige utleieinntekter på inntil 10.000 kroner er skattefrie, men at 85 prosent av det overskytende beløpet regnes som skattepliktig inntekt.

Hadde du for eksempel 20.000 kroner i inntekter fra korttidsutleie i fjor, regnes altså 8500 kroner ((20.000 – 10.000) x 0,85) av disse som skattepliktige.

I skattemeldingen for 2018 er det en ny post for rapportering av slike inntekter; post 2.8.6 «Skattepliktig inntekt ved korttidsutleie av egen bolig».

Les også: Sikkerhetssjefen i Skatteetaten: – Ikke la deg lure

Jakter også bitcoin og andre kryptovalutaer

Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Skatteetaten

Nesten 200.000 nordmenn eide bitcoin eller andre virtuelle valutaer ved inngangen til 2018, viste en spørreundersøkelse utført av Norstat på oppdrag for Menon Economics i fjor.

Ifølge Skatteetaten var det kun rundt 8000 nordmenn som innrapporterte formue i og/eller inntekter fra kryptovaluta på skattemeldingen for 2017.

Det er derfor god grunn til å tro at mange har unnlatt å rapportere inn dette på skattemeldingen, noe Skatteetaten er klar over.

– Det er et område hvor etterlevelsen er relativt lav og hvor den helt klart bør bli bedre. Vi har jo mange områder hvor vi har en helt annen etterlevelse. Det som preger dette området er at det er fremvoksende, og ikke så godt regulert. Vi ser at verdiene er betydelige, så det er grunn til å følge med på det, og det gjør vi, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Dagens Næringsliv (DN).

Skatteetaten har mellom 15 og 20 personer som jobber med kryptovaluta, ifølge avisen.

Les også: Slik fikser du skatten på aksjer og fond

Uærlighet kan slå tilbake hvis du selger med tap

– En utfordring med kryptovaluta er at Skatteetaten ikke får dette innrapportert automatisk av en tredjepart, som med andre typer grunnlagsdata, skrev seksjonssjef Astrid M. Dugstad Tveter i Skatteetaten i en epost til Pengenytt i fjor.

– Det er i alle tilfeller den skattepliktiges eget ansvar å oppgi verdiene til Skatteetaten i skattemeldingen. Erfaringen er at det oftere gjøres feil, både bevisst og ubevisst, med slike opplysninger, legger hun til.

Mens de fleste kryptovalutaene økte i verdi i 2017, ble det mageplask i 2018. Bitcoin falt for eksempel 74 prosent i verdi.

På lik linje med at du måtte skatte av gevinster i 2017, kan du nå kreve skattefradrag hvis du realiserte tap i 2018.

Dersom du tidligere har unnlatt å rapportere inn beholdning av kryptovaluta i skattemeldingen, kan det derimot bli en utfordring.

– Realisering av gevinst, tap og det du eventuelt har i formue er det du skal rapportere inn. Det som kan være litt vanskelig, men helt nødvendig hvis du skal kreve et fradrag, er at du har inngangsverdien og har den dokumentasjonen som trengs, sier skattedirektør Holte til DN.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Slik blir den nye skattemeldingen

Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Tar sikte på å innføre dobbelt statsborgerskap fra januar 2020

Fra 29. april blir det nye regler for kjøp og salg av bil