Fra 29. april blir det nye regler for kjøp og salg av bil

Fra slutten av april kommer nye regler for kjøp og salg av bil. Foto: Brage Aronsen/ Wikimedia commons

Snart blir det to viktige endringer for deg som skal kjøpe eller selge et kjøretøy: Omregistreringsavgiften kan ikke lenger betales på trafikkstasjonen, og du må legitimere deg når du leverer salgsmelding.

Annonse:


Fra 29. april blir ikke lenger mulig å betale omregistreringsavgiften til Skatteetaten på en trafikkstasjon, ifølge Statens vegvesen.

Da må du nemlig bruke vegvesenets digitale selvbetjeningsløsninger.

– Det raskeste er å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. Da kan du samtidig skrive ut et midlertidig vognkort og ta bilen i bruk med en gang, så fremt du også har forsikringen i orden, sier Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten i en kommentar.

Om du ikke har mulighet til å bruke de digitale tjenestene, må du kontakte Statens vegvesen for å få betalingsinformasjon.

Du betaler deretter avgiften til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse, og det vil så ta 2-3 virkedager før betalingen er registrert.

Etter at betalingen er registrert kan du laste ned og printe ut et midlertidig vognkort på vegvesen.no.

Les også: Fra 1. juni kan bompasseringer uten brikke bli tre ganger så dyrt som med

Nedetid i perioden 25.-28. april

Fra 29. april må du dessuten legitimere deg når du leverer salgsmeldingen, uavhengig om du leverer den digitalt på vegvesen.no eller på trafikkstasjonen.

Legitimeringsplikten digitalt ivaretas ved at du må logge deg inn før du kan levere.

– Legitimeringsplikten innfører vi for å ivareta sikkerheten til deg som kjøper eller selger bil. Her er det ofte snakk om store pengesummer som skal skifte eier. Vi er opptatt av sikre og åpne transaksjoner, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

De to endringene innledes med fire dager nedetid for alle kjøretøytjenester i perioden 25. – 28. april.

Årsaken til den langvarige nedetiden er omlegging til nytt motorvognregister.

Dette vil berøre brukerne både på trafikkstasjonene og på vegvesen.no.

– Mange bruker tjenestene våre, og vi beklager at vi er nødt til å stenge tilgangen såpass lenge. Vi skal fornye et 40 år gammelt register med data knyttet til 11 millioner kjøretøy. Samtidig blir nye løsninger installert og testet, sier Erik Johannessen i Statens vegvesen.

I denne perioden blir det ikke mulig å for eksempel kjøpe prøveskilt, levere salgsmelding, betale omregistreringsavgift, gjennomføre omregistrering eller avregistrere kjøretøy, verken på trafikkstasjonene eller vegvesen.no.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet

Nå blir førerkortet digitalt

Dette er årets beste sommerdekk

Elbiler krasjer langt oftere enn andre biler

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning