Skatteetaten har nå forenklet bryllupsforberedelsene dine

Ragnar Morken og Maria Lines Arntzen er blant brudeparene som har testet Skatteetatens nye digitale løsning for prøving av ekteskapsvilkår. – Vi anbefaler alle andre brudepar å bruke den. Det var kjapt og enkelt, sier Maria og Ragnar. Foto: Skatteetaten

Før dere gifter dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Dette kan nå gjøres digitalt.

Skatteetaten har nå lansert en digital tjeneste for prøving av ekteskapsvilkår.

Det betyr at par som ønsker å gifte seg, heretter kan logge seg inn via skatteetaten.no, invitere forlover eller vitne til å gjøre det samme, og på kort tid få behandlet sin søknad om ekteskapsprøving digitalt.

Løsningen er enkel, rask og sikker, ifølge par som allerede har testet den ut.

Praksisen frem til nå har vært at gifteklare par har fylt ut et papirskjema og sent dette per brevpost til skattekontoret.

Saken har så blitt behandlet manuelt, og prøvingsattest har blitt sendt tilbake til brudeparet med brevpost 2-3 uker senere.

Nå blir altså hele prøvingsprosessen digitalisert, med digitale erklæringer, automatisert saksbehandling og digital prøvingsattest, som brudeparet kan laste ned via Altinn.

Prøving av ekteskapsvilkår må skje i løpet av de siste fire månedene før bryllupet skal skje, da opplysningene som oppgis må være ferske.

Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Annonse:


Positive tilbakemeldinger fra testpersonene

I en prøveperiode har Skatteetaten invitert par som planlegger å gifte seg i sommer til å teste ordningen, går det frem av en pressemelding.

Nær åtte av ti saker har så langt gått til helautomatisk behandling, hvor da paret umiddelbart har fått tildelt prøvingsattest i Altinn.

Brukeropplevelsen har vært positiv: «Gjort på få minutter«, «Helt perfekt», «Enkel, intuitiv og lett å følge», «Sømløst og knirkefritt», og «Vi fikk umiddelbart tilsendt prøvingsattest», er blant tilbakemeldingene.

Ragnar Morken og Maria Lines Arntzen, som er blant de som har testet ut den nye digitale løsningen, er overrasket over at tjenesten ikke var digitalisert tidligere, og var glade for å kunne bruke den nye løsningen.

– Det fremstår meningsløst å skulle gjøre dette på papir. Med den digitale løsningen kunne det gjøres mer eller mindre når og hvor som helst. Underveis da jeg fylte ut skjemaet, ringte jeg min forlover som satt på bussen og kunne fikse sin del umiddelbart, sier Ragnar.

De nye, digitale prøvingsattestene er godkjent uten stempel og signatur, fordi den er utstedt digitalt fra Folkeregisteret.

Prøvingsattesten sendes brudeparet elektronisk i Altinn.

Foreløpig er det kun søknad om prøving av ekteskap etter norsk rett som Skatteetaten har digitalisert, men etter hvert vil også par som ønsker å gifte seg etter utenlandsk rett kunne benytte løsningen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Storebrand-sjefen: – Mange nordmenn vil få pensjonssjokk

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Fra juni vil Obos selge deg leiligheter til rabatterte priser

Bankene rapporterer om kraftig vekst i etterspørselen etter fastrentelån