Storebrand-sjefen: – Mange nordmenn vil få pensjonssjokk

Konsernsjef i Storebrand Odd Arild Grefstad tror mange nordmenn vil få seg et sjokk når de blir klar over hvor lite de får utbetalt som pensjonist. Foto: Storebrand

Vi må forvente oss en halvering av inntekten som pensjonist, viser en ny analyse fra Storebrand. Vi oppfordres derfor til både å spare mer og smartere.

Nordmenn ligger i inntektstoppen i verdenssammenheng, men Norge er også et av de landene i verden hvor den økonomiske overgangen fra livet som yrkesaktiv til pensjonist er størst.

For ifølge tall fra Storebrand vil norske arbeidstakere med middels inntekt i gjennomsnitt sitte igjen med 49 prosent når de blir pensjonister.

– Mange mennesker drømmer om alt de skal gjøre som pensjonister, men skuffelsen kan bli stor når de oppdager det store gapet mellom drøm og økonomisk virkelighet, sier Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad, i en melding.

Det var under Storebrands kapitalmarkedsdag i London denne uken at finanskonsernet presenterte sine analyser om norsk økonomi og nordmenns sparevaner.

Noe av bakgrunnen for at selskapet kommer med dystre spådommer om fremtidige pensjoner, er at antall eldre vil øke kraftig i årene som kommer.

I dag finansierer 2,5 yrkesaktive hver enkelt pensjonist, mens vi i 2050 kun vil ha 1,5 yrkesaktive til å finansiere hver enkelt pensjonist.

Konsekvensen av dette blir lavere pensjon i både privat og offentlig sektor, mener Storebrand.

Les også: Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP

Annonse:


Må spare mer og smartere

I tillegg til spareanalysen viser at vi må forvente oss en halvering av inntekten som pensjonist, går det også frem at få av oss er klar over nettopp dette.

– Mange vil bli overrasket når de opplever hvor lite de sitter igjen med i pensjon etter mange år i arbeidslivet. Heldigvis går det nå opp for stadig flere nordmenn at de må spare mer for å realisere pensjonistdrømmen, sier Grefstad.

Han forventer at det private sparemarkedet i Norge, inklusive pensjon og privat sparing, skal vokse med ti prosent i året de neste ti årene, fra 320 milliarder kroner til 1000 milliarder kroner.

Selv om vi sparer en del allerede, mener konsernsjefen i Storebrand at mange sparer feil.

Dersom vi ser bort fra investeringer i bolig, er nemlig 77 prosent av nordmenns penger plassert på en bankkonto. Kun 16 prosent er plassert i fond og seks prosent i aksjer.

– Nordmenn må spare både mer og smartere for å opprettholde ønsket levestandard. Et smartere alternativ enn å sette sparepengene i bank med lav innskuddsrente kan for eksempel være fond, som har høyere forventet avkastning over tid, sier Grefstad.

Storebrand er nest største aktør i det private sparemarkedet, etter at de i fjor kjøpte Skagen. Kun DNB er større.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

DNB har lansert to nye indeksfond

Banker anbefalte kunder med kredittkortgjeld å kjøpe aksjefond

Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Ikke alle IPS-leverandørene lar deg spare i aksjemarkedet etter fylte 67 år

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført