Økonomiprofessor vil ha slutt på at lånerenter kan trekkes fra på skatten

Økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo (UIO) og medlem av hovedstyret til Norges Bank, Kjetil Storesletten, mener dagens rentefradrag bør fjernes. Hovedfoto: Kent Øksnes/ Pengenytt. Innfelt foto: Norges Bank/ Nils S. Aasheim

I Sverige kan rentefradraget nå bli faset ut. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten ved UIO mener Norge bør gjøre det samme.

Både sjefen for Sveriges sentralbank; Riksbanken, og den svenske finansmarkedsministeren har nylig foreslått å redusere, og på sikt fjerne, muligheten for trekke fra gjeldsrenter på skatten.

Sistnevnte har blant annet uttalt til Svenska Dagbladet (SvD) at husholdningene bør forberede seg på endringer i rentefradraget i tiden som kommer.

Økonomiprofessor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo (UIO), som også sitter i hovedstyret i Norges Bank, mener dette er noe som også bør gjøres i Norge.

Storsletten er nemlig av den oppfatning at dagens system fører til at folk tar opp for store lån og at det investeres for mye i bolig.

– Gjennom å få rentefradrag i tillegg til at bolig har lav beskatning, så får man en slags subsidie av det å eie bolig. Det beste ville være å få til en høyere beskatning av bolig. Det kommer ikke til å skje. Det nest beste er å fjerne rentefradraget, sier professoren til NRK.

Annonse:


For en husholdning med tre millioner kroner i boliglån til en rente på 2,5 prosent, ville det i så fall betydd en ekstrakostnad på 17.250 kroner i året med dagens fradrag på 23 prosent.

Både Det internasjonale pengefondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) råder Norge i sine siste landrapporter om å redusere skattefavoriseringen av bolig, ifølge statskanalen.

Finansminister Siv Jensen sier til NRK at det er uaktuelt å kopiere et eventuelt svensk forslag om å kutte muligheten for å trekke fra gjeldsrenter på skatten.

– Isolert sett kan man diskutere mange forslag, men vi må se ting i sammenheng. Utviklingen i boligmarkedet, det å eie sin egen bolig, ha trygghet for at man kan finansiere og betale regningene sine er grunnleggende. Derfor mener jeg dette er en dårlig idé, sier Jensen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

I noen banker kan du tape flere titalls tusen kroner om du avslutter fastrentelånet før tiden

Fra juni vil Obos selge deg leiligheter til rabatterte priser

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Denne våren har det skjedd noe spesielt med strømprisene