Denne våren har det skjedd noe spesielt med strømprisene

Strømprisene er for tiden like høye som de var i vinter, til tross for mye snøsmelting og flom i flere vassdrag. Bildet er fra i fjor og viser Solbergfoss kraftstasjon i Askim kommune. Foto: Karl Heinrich Mißler

De siste ukene har sommervarme gitt rask snøsmelting og flom i flere vassdrag, særlig på Østlandet. Til tross for dette, er strømprisen like høy som i vinter.

Strømprisene i Norge er ofte lave når det er flom, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Men det er ikke tilfelle i år. 

Strømprisene er nemlig mye høyere i år, enn tidligere år på denne tiden (se tabell lenger ned).

I april var for eksempel gjennomsnittlig spotpris i Nord-Norge hele 70 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud. Foto: NVE

I de fire andre regionene av landet var det ikke like ekstremt, men også der var prisene i underkant av 40 prosent dyrere.

– Snøsmeltingen fyller opp kraftmagasinene. Økningen i fyllingsgrad var forventet, og vil ikke føre til at strømprisen synker veldig mye, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til egne nettsider.

Denne kjedelige prognosen bygger rett og slett på at det har vært mindre nedbør enn vanlig, samt at det er høyere priser på gass, kull og CO2 enn tidligere.

– Norge har en væravhengig strømforsyning. Når det regner lite, går prisene opp. Samtidig har det blitt dyrere å importere strøm til Norge, fordi prisen på CO2-kvoter nesten har tredoblet seg i vinter, påpeker Sanderud.

Les også: Dette bruker du mest strøm på hjemme

annonse

Godvær og pålegg om reduksjon i CO2-utslippene koster oss

I et normalår kan det forventes omtrent 50 prosent mer nedbør som kan benyttes til strømproduksjon, enn det vi har hatt så langt i år, oppgir NVE.

Dessuten har kraftig smelting de siste ukene gjort at snømengden nå er om lag 19 TWh mindre enn normalen.

Prisen på CO2-utslipp er nå tre ganger høyere enn for ett år siden, fra 4,50 euro for et år siden til om lag 14 euro i dag.

Den kraftige økningen i CO2-priser kan forklares med at EU har vedtatt betingelsene for CO2-markedet frem mot 2030. De nye reglene pålegger kraftprodusenter og industri i Europa å redusere CO2-utslippene raskere enn de hittil har gjort.

NVE anslår at en vanlig norsk husholdning (med et strømforbruk på 20.000 kWh) har betalt omtrent 1000 kroner mer for strømmen så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

For at strømprisen skal bli lavere, må CO2-prisen gå ned og/ eller vi må får mer nedbør enn forventet i et normalår. Det siste er det vel ikke mange som håper på.

Tabellen viser månedsprisene på strøm fra Nord Pool hittil i år og for april måned tilbake til 2014 fordelt på Norges fem geografiske prisområder. Prisene er inkludert moms, men ikke påslag for elsertifikat. Kilde: Los

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Denne strømfellen koster mange dyrt

Nå blir det vanskeligere for strømleverandørene å lure deg med kampanjepriser

Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

NVE: Mange strømkunder er villige til å flytte forbruk for å spare penger

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet