Nå blir førerkortet digitalt

Nå er det duket for digitale førerkort. Foto: Tor Livius Midtbø/ Samferdselsdepartementet

Fra høsten av skal du slippe å ha med det fysiske førerkortet når du er ute å kjører i Norge. Det holder å ha det liggende digitalt på mobilen, som de fleste av oss uansett har med overalt.

Annonse:


– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

– Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, legger han til.

Vegdirektoratet sender nå på høring forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort.

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Vegvesenet kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte.

Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur.

Les også: Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet

Kan ha det på liggende på mobilen

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying. Dette må fremdeles tas med ved kjøring i utlandet.

Den tekniske løsningen for det digitale førerkortet blir utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern.

Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

34.000 kjøretøy mangler lovpålagt forsikring

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

I år kommer nye regler for EU-kontroll

Forbrukertilsynet: Leasingselskaper bryter loven

Nye førerkort lansert: Se hva som er nytt