Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Kontaktløs betaling blir mer og mer vanlig, men er det trygt å bruke? Foto: Bank Axept

Nå har to millioner bankkunder mottatt kort som er klare for kontaktløs betaling, men hvordan fungerer de og kan vi stole på at det er trygt å bruke dem?

Med kontaktløs betaling trenger du ikke lenger å sette inn kortet i en betalingsterminal for å få gjennomført en betaling.

Ved kjøp under 200 kroner slipper du dessuten å taste inn PIN-koden din.

Det eneste du trenger å gjøre er å legge kortet ditt inntil betalingsterminalen, så er handelen gjort.

Annonse:


Dette gjør at betalinger går unna enda raskere enn tidligere, og forhåpentligvis til at ventetiden foran kassene reduseres.

Det er spesielt på steder hvor beløpene ofte er små, som kaffebarer, barer, bakerier, cafeer og kantiner, at køene kan bli mindre.

Ifølge BankAxept er godt over halvparten av alle kortkjøp på under 200 kroner i dag.

Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Kontaktløs betaling tar for alvor av i år

BankAxept-kort står for rundt 2/3 av den samlede verdien av alle korttransaksjonene i Norge, og ved utgangen av februar hadde to millioner bankkunder mottatt et nytt kontaktløst BankAxept-kort fra sin bank.

Det er en økning på hele 700.000 fra nyttår.

Innen 1. juli er det forventet at antall kontaktløse kort fra BankAxept vil vokse til tre millioner.

Samtidig er det stadig flere utsalgssteder som aktiverer sine betalingsterminaler for kontaktløs betaling, og ved utgangen av mars forventes det at om lag 50.000 av landets betalingsterminaler er mottagelige for slik bruk.

I følge statistikk fra BankAxept er det nå en jevn økning i antall kontaktløse korttransaksjoner hver måned, og det er forventet at antallet vil passere en million per måned ved utgangen av mars.

Les også: Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

– Kontaktløs betaling er veldig sikkert

Kommunikasjons-rådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB

Spørsmålet mange stiller seg da er om denne teknologien kan åpne opp for mer misbruk og svindel.

Spesielt fordi vi ikke lenger trenger en personlig PIN-kode for å gjennomføre et kjøp.

– Kontaktløs betaling er veldig sikkert og følger internasjonale standarder og er underlagt sertifiseringer, beroliger kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Han fremhever dessuten at maks tillatt beløp uten PIN er 200 kroner per transaksjon, og at du fra tid til annen blir spurt om å taste PIN-koden for å verifisere at du er riktig eier av kortet.

– Når det gjelder svindel så ser vi generelt lite av det med kontaktløse kort. Det har sannsynligvis sammenheng med at beløpene man kan få ut er svært små, målt opp mot risikoen/straffen for å bli tatt, sier Korsberg Dalsbø.

Les også: Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Trenger ikke å bekymre deg for å bli belastet flere ganger

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea

Per i dag har omtrent 75 prosent av Nordeas kunder fått bankkort som er klare for kontaktløse betalinger, opplyser kommunikasjonssjef Synne Ekrem.

Målet er at alle kundene skal få det i løpet av de neste 12 månedene.

Ekrem hevder i likhet med sin kollega i DNB at vi trygt skal kunne bruke den nye betalingsløsningen.

– En kontaktløs betaling er like sikker som en tradisjonell kortbetaling. Forskjellen er hvordan kommunikasjon mellom kort og terminal foregår. Det ligger funksjoner i løsningen som forhindrer at du betaler to ganger, selv om kortet holdes inntil eller over terminalen to ganger, og du vil periodisk bli bedt om å taste PIN som en ekstra trygghet, sier hun.

Les også: Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Masterstudent og professor fant svakheter

Professor Stig Frode Mjølsnes. Foto: NTNU

I en avhandling fra 2009 viste den norske masterstudenten Henning Siitonen Kortvedt og professor Stig Frode Mjølsnes hvor lett det er å tyvlytte på informasjon som sendes ved kontaktløs betaling.

– Ved hjelp av en passiv antenne fant vi ut at vi greit kunne avlytte NFC innenfor en avstand på 20-30 cm, sier Mjølsnes, som forsker på datasikkerhet ved NTNU.

NFC, eller Near Field Communication, er teknologien som brukes for radiokommunikasjon mellom enheter på kort avstand.

– En slik antenne kan være fordekt som et klistremerke på en terminal, sier Mjølsnes videre.

Les også: Nå kan du lese 270.000 bøker gratis på nett

Avhenger av betalingssystemet

NFC kan imidlertid være knyttet til ulike betalingssystemer, og sikkerheten vil derfor i stor grad avhenge av hvordan disse er bygd opp.

– Teknisk vil det avhenge av hvilke sikringsløsninger som benyttes, vanligvis er det bankene som tar risikoen i betalingstjenestene som tilbys, ikke kunden, sier professoren.

Annonse:

– Kortholder er underlagt et meget godt forbrukervern også på kontaktløse betalinger, bekrefter Korsberg Dalsbø i DNB, men legger til:

– Alle som har kort må være beviste på at kjeltringer er på ferde, og om man mister kortet er det viktig å få det sperret så raskt som mulig.

Kommunikasjonsrådgiveren i DNB påpeker også at kortbruk sannsynligvis aldri har vært tryggere enn nå.

Les også: Mange private bankkontoer blir forsøkt tappet av svindlere

Mest svindel med kortnummer på avveie

– Mens antall korttransaksjoner har eksplodert de siste årene, ser vi at kortsvindelen på samme tid har gått ned. Kort er også langt tryggere enn å gå rundt med masse kontanter, sier Korsberg Dalsbø.

Dette skyldes blant annet at bankene har forbedret sine overvåkningssystemer for kortbruk, som automatisk plukker opp mistenkelige transaksjoner.

Vi skal heller passe oss for den tradisjonelle svindelen, råder han til:

– Om lag 80 prosent av svindelen vi er utsatt for har utspring i CNP (Card Not Present), det vil si nettkjøp som kunden har foretatt. Kortene misbrukes også stort sett på denne måten, med kortnummer og evntuelt CVV2/CVC2 som har kommet på avveie.

– I tillegg ser vi om sommeren eksempler på typisk feriesvindel, der svindlerne enten tar betalt for ting du ikke har kjøpt eller er ute etter kortinformasjonen din.

Korsberg Dalbø opplyser at det var nesten dobbelt så mange svindelforsøk i juli i fjor enn det er i en normalmåned.

Les også: 78 av Elkjøps svenske butikker har innført kontantnekt

Åpner opp for kontaktløs mobilbetaling

Nesten halvparten av Norges befolkning sier at de vil ta i bruk kontaktløs kortbetaling så snart de har mottatt et slikt kort fra banken sin, viser en undersøkelse blant Norges befolkning, foretatt av TNS Kantar for BankAxept.

– Vi ser at stadig flere nordmenn er i ferd med å trykke kontaktløs betaling til sitt bryst. Det skyldes nok at vi gjennom kontaktløs betaling har forenklet noe som allerede er enkelt, og dermed bidratt til en enda bedre kundeopplevelse, sier Frode Riis-Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept.

– Vi forventer at veksten i antall kontaktløse betalingstransaksjoner vil fortsette med økt styrke, og at flere butikker og kjeder vil aktivere sine betalingsterminaler for kontaktløs betaling. Dette gir et tydelig skifte i bruken av digitale betalingsløsninger i Norge og legger samtidig grunnlaget for innføring av kontaktløs mobilbetaling, legger han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Foreslår nye regler for tips-penger

Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

Dette er de billigste mobilabonnementene

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført