Advarer mot svindelforsøk rundt koronavaksinen

Det er sannsynlig at nordmenn de neste månedene blir utsatt for utspekulerte svindelangrep som spiller på koronavaksinen, tror administrerende direktør i NorSIS, Lars Henrik Gundersen. Illustrasjonsbilde: Pixabay

I løpet av de kommende månedene vil trolig mange nordmenn bli utsatt for utspekulerte svindelangrep som spiller på koronavaksinen, tror NorSIS.

– I USA er vaksineringen i gang, og der advares det om svindelforsøk der mottakeren får tilbud om å kjøpe vaksinen, kjøpe seg en bedre plass i køen eller blir bedt om å levere fra seg personlige opplysninger eller betalingsinformasjon. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke vil skje i Norge når vaksineringen nå starter, sier administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Lars-Henrik Gundersen, til egne nettsider.

I Norge er vaksinen mot korona (Covid-19) gratis, og den distribueres via kommunen din. Det er i stor grad opp til kommunen selv hvordan de vil kontakte deg om time for vaksinering.

NorSIS’ administrerende direktør oppfordrer alle til å sjekke henvendelser de mottar på epost eller SMS om koronavaksinen mot den informasjonen som kommunen har lagt på sine egne hjemmesider og i andre offentlige kanaler.

Annonse (saken fortsetter under):


– Dersom du er i tvil, ta kontakt med fastlegen din eller kommunen, sier Gundersen, og legger til:

– Det er særlig viktig å være på vakt dersom du får en epost eller SMS, tilsynelatende fra kommunen eller legen din, som ber deg oppgi personopplysninger eller betalingsinformasjon eller logge deg inn på ett nettsted via en lenke. Skal du logge deg inn, for eksempel på helsenorge eller en digital løsning kommunen din bruker, gå heller inn på siden fra en søkemotor. For eksempel Google. Å finne ut om en lenke er ekte eller ikke er nemlig nesten umulig.

Gir du fra deg brukernavn, passord eller andre personopplysninger eller betalingsinformasjon til uvedkommende, kan denne informasjonen misbrukes av kriminelle.

Gundersen viser dessuten til at Europol har advart mot faren for falske Covid-19 vaksiner, da disse kan være direkte farlige å ta.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Statnett vil redusere nettleien i 2021 som et koronatiltak. Utgjør kun 17 kroner i måneden per husstand

Ingen økning i antall separasjoner og skilsmisser under koronapandemien

Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger

Dette var de 10 mest leste sakene på Pengenytt i 2020