Vil innføre makspris på 1100 kroner for tannlegebesøk i Sverige

Sosialminister Annika Strandhäll (Socialdemokraterna) vil ikke lenger ha noe av at svensker utsetter tannlegebesøk på grunn av økonomiske årsaker. Hun mener derfor en makspris kan være veien å gå. Foto: Victor Svedberg/ Flickr.com

– Det skal ikke vises i munnen at man har en tynn lommebok, sier sosialminister Annika Strandhäll til svenske Aftonbladet.

Den 8. mars meldte den svenske regjeringen at de vil få utredet hvordan tannhelsetjenesten i landet skal bli mer ressurseffektivt og tilgjengelig for alle.

Foreslåtte endringer må redusere forskjellene i tannhelsen til befolkningen, og målet er at alle, uansett inntekt, skal ha råd til å gå til tannlegen regelmessig, heter det.

Annonse:


– I dag er det store forskjeller i tannhelsen mellom ulike grupper i samfunnet. Er du godt stilt, har du også jevnt over bedre og friskere tenner. Det er ikke rart når det er så kostbart å gå til tannlegen. Pensjonister er spesielt berørt, sier sosialminister Annika Strandhäll i en pressemelding.

Til Aftonbladet forteller ministeren at de har fått signaler om at mange eldre som avlyser timene sine til tannlegen, og at dette er urovekkende.

Les også: Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Kan bli en maksgrense på 1100 kroner per år

– Nå skal vi se på hvordan vi skal få en mer rettferdig tannhelse, der ingen skal behøve å avstå fra tannbehandling på grunn av dårlig råd, sier hun.

Strandhäll antyder at en mulig løsning kan være at ingen betaler mer enn 1100 kroner per år for å gå til tannlegen.

– Det blir en dyr reform, men det blir en reform for framtiden, sier hun.

Forslag til ny tannhelsereform skal senest være ferdig den 1. mars 2020.

Tidligere har regjeringen blant annet bestemt at aldersgrensen for gratis tannlegebesøk skal heves til 23 år fra og med neste år.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Om knappe tre måneder blir de gamle 100- og 200-kronesedlene ugyldige

Forsker: C-vitamin mot forkjølelse er en gammel skrøne

Nå kan du lese 270.000 bøker gratis på nett

Dette er de billigste mobilabonnementene