Det er langt færre konkurser i år enn i fjor

Antall konkurser blant skandinaviske bedrifter går ned sammenlignet med i fjor, viser tall fra Bisnode. Dette skyldes blant annet at vi handler mer lokalt. Bildet er fra en skobutikk på Oslo City. Foto: Sparebank 1/ Flickr.com

I sterk motsetning til det man skulle tro, går stadig færre bedrifter i Skandinavia konkurs, viser ferske tall fra data- og analyseselskapet Bisnode.

Selv om 2020 er preget av restriksjoner og nedstenginger i de skandinaviske landene, ser det ikke ut til at det gjør at flere bedrifter går overende.

Konkursstatstikken for oktober viser en nedgang på 16,5 prosent for Norge, hele 51 prosent for Sverige, og sensasjonelle 60,4 prosent for Danmark, sammenlignet med samme måned i fjor.

Korona-krisen har heller ikke medført flere konkurser gjennom året. For i løpet av årets ti første måneder har 11.942 aksjeselskaper gått konkurs i Skandinavia, noe som er en nedgang på 17,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2019.

Det er først og fremst Danmark som drar tallene nedover med en nedgang hittil i år på 38 prosent.

Norge har hatt en nedgang på 8,6 prosent, mens Sverige som hadde mange konkurser på våren i år, nå har fått stabilisert tallene til en nedgang på én prosent for året som helhet.

Les også: Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger

Bekymret for ny korona-bølge

Korona-krisen har gitt seg utslag i at mange bedrifter har måttet permittere eller si opp ansatte, og arbeidsledigheten er på et historisk høyt nivå. 8,8 prosent i Sverige, 6,7 i Norge og 4,8 i Danmark.

– Med den høye ledigheten er det svært gledelig at så mange bedrifter ser ut til å overleve krisen. Det er helt avgjørende hvis vi skal få folk i arbeid igjen når pandemien er over, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode.

Annonse:


– Mange bedrifter i utsatte bransjer har slitt på kanten av stupet lenge nå. Spørsmålet er om disse nå klarer seg gjennom en ny korona-bølge uten at de får statlig støtte som tidligere i år, spør Almskog, som også ser på de lave konkurstallene som en mulighet til å få ned ledigheten:

– Når vi ser at de fleste bedrifter overlever, men ofte ved å kutte i antall ansatte, burde kanskje nye statlige støttepakker knyttes opp mot nyansettelser.

Les også: Advokater: Derfor bør du opprette en fremtidsfullmakt

Vi handler mer der vi bor

De eneste bransjene som har en viss oppgang i konkursene er innen servering og reiseliv, ifølge Almskog.

Bygg- og anleggsbransjen går for fullt tross korona-krisen, og opplever en stor nedgang i konkursene hittil i år i alle tre land.

På tross av nedstenging tidligere i år har også varehandelen klart seg bra og opplevd få konkurser.

– Når folk reiser mindre, shopper de mer der de bor. Men dette går mer i pluss for Norge enn for Sverige fordi grensehandelen er så godt som stengt ned, forklarer Almskog.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

To norske oppfinnelser rangert blant de 100 beste i Time Magazine

If har lansert advokatforsikring for små og mellomstore bedrifter