Forsker: C-vitamin mot forkjølelse er en gammel skrøne

Ifølge en dansk forsker skal du ikke ta vitamintilskudd til daglig. Det hjelper heller ikke når du er forkjølet. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Forsker mener C-vitamin har liten eller ingen effekt ved forkjølelse. Vitamintilskudd er derfor bortkastede penger i de tilfellene.

«Alle» har vel fått råd om å tilføre kroppen masse C-vitamin når vi er forkjølet, eller for å forebygge at vi blir det.

Ifølge professor Susanne Gjedsted Bügel ved Universitetet i København, som er en av Danmarks ledende vitaminforskere, har imidlertid dette i beste fall en veldig liten effekt.

Annonse:


– Det gir ingen mening å spise store mengder C-vitamin for å forhindre forkjølelse. C-vitamin er vannløselig, så hvis vi spiser store mengder, skylles det bare ut igjen. Det er en gammel skrøne, forteller Gjedsted Bügel til videnskab.dk.

Vi er derimot avhengig av å få i oss C-vitamin for å unngå underskuddsykdommer som for eksempel skjørbuk, men det gjør de fleste av oss naturlig når vi spiser bær, frukt og grønnsaker.

– Sykdommen oppstår ikke blant mennesker som har et noenlunde fornuftig kosthold, sier Gjedsted Bügel.

I 2012 gikk professoren ut å frarådet folk å ta vitaminpiller generelt.

– Det viser seg nemlig at de som tar vitaminpiller har en høyere dødelighet enn dem som ikke gjør det. Og det på tross av at de som tar vitaminpillene ofte har en forholdsvis sunn livsstil. Vi kjenner foreløpig ikke til årsaken til sammenhengen mellom vitaminpiller og høyere dødelighet, men for sikkerhetsskyld skal man la være å ta pillene, sa hun til videnskab.dk den gang.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Nå kan du lese 270.000 bøker gratis på nett

Nye regler skal gi barn bedre skadeerstatning