Mattilsynet med urovekkende funn i kosttilskudd

Mattilsynet gjorde urovekkende funn da de undersøkte kosttilskudd kjøpt fra utenlandske nettsteder. Her ved seksjonssjef Merethe Steen. Foto: Mattilsynet

Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler i 27 av 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker.

Det var i løpet av fjoråret at Tollvesenet på oppdrag fra Mattilsynet beslagla 70 ulike kosttilskudd på postterminalen på Alnabru.

Det var spesielt kosttilskudd som markedsføres med «rask og kraftig effekt» som ble valgt ut for nærmere analyser hos Statens Legemiddelverk.

Dette produktet inneholdt amfetamin og reseptpliktige legemidler som ikke var deklarert på pakken. Det inneholdt også en rekke plantebaserte ingredienser klassifisert som legemidler.

Det resulterte i flere funn av stoffer sin kan være direkte helsefarlige, viser en fersk rapport fra Mattilsynet.

Flere av kosttilskuddene inneholdt dessuten legemiddelstoffer som kun bør tas i samråd med lege.

For høye doser kan gi bivirkninger som for eksempel synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe og i verste fall død.

– Innførsel av produkter med innhold av narkotika og anabole steroider er ulovlig og vil bli politianmeldt av Tollvesenet. Vi fant også flere eksempler på at virkestoffer vi fant i analysene ikke står oppført i ingredienslisten til produktene. Dette er ekstra farlig fordi folk ikke vet hvilken fare de utsetter seg for, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet i en kommentar.

Les også: Mattilsynet: Seks av 14 testede olivenoljer holdt ikke mål

Advarer mot kjøp fra utenlandske nettbutikker

Nå advarer hun mot å kjøpe kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker.

– Mattilsynet anser faren for helseskade ved inntak av disse produktene som så høy at vi ønsker å advare publikum mot dem, sier Steen, og legger til:

Annonse:


– Produktene er bestilt via utenlandske nettbutikker og Mattilsynet har derfor varslet andre lands myndigheter via våre internasjonale meldesystemer. Vi oppfordrer alle som kjøper kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker om å tenke seg svært grundig om.

De som selger kosttilskudd har ansvar for at produktene er trygge og at merkingen og markedsføringen er riktig og ikke villeder forbrukerne.

Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med produkter som selges på det norske markedet og tar årlig stikkprøver til analyser og kontroll av merking og markedsføring.

I 2017 sjekket tilsynet 101 produkter fra norske importører og produsenter. Analysene resulterte i omsetningsforbud for åtte produkter.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Dette må du vite om skattemeldingen dersom du er gift eller samboer

Mattilsynet har sjekket om du får det du bestiller på sushirestaurantene

Nå kan du sende brev og pakker fra din egen postkasse

Dette er de billigste mobilabonnementene