Mattilsynet har sjekket om du får det du bestiller på sushirestaurantene

Globalt er matsvindel et stort problem. Nå har Mattilsynet sjekket hvordan det står til med norske sushirestauranter. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Du kan aldri være helt trygg på at du får den fisken du har betalt for. Det viser stikkprøver Mattilsynet nylig har gjort.

Nesten én av fem fisk (19 prosent) kjøpt i detaljhandel og på restauranter rundt om i verden er feilmerket, viste en rapport fra miljøorganisasjonen Oceana høsten 2016.

Hele 25.700 prøver ble analysert og sjekket.

Mye av feilmerkingen av sjømat var tilsiktet og gjort for å oppnå økonomisk vinning, ifølge organisasjonen.

Etter at TV2 Matkontrollen i fjor avdekket at ti sushirestauranter i Oslo solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk, har Mattilsynet nå sjekket utvalgte sushirestauranter spredt over store deler av landet.

Spist rå kan nemlig fisk fra fiskefamilien «Gempylidae» (oljefisk/smørmakrell og escolar) gi diaré, kvalme/oppkast, magesmerter og hodepine.

Konklusjonen i rapporten basert på et 50-talls prøver, er at de aller fleste heldigvis har sluttet å bruke denne fisken til sushi.

Les også: Mattilsynet: Seks av 14 testede olivenoljer holdt ikke mål

Annonse:


Villedes også om andre fiskeslag

– Erfaringen Mattilsynet har gjort seg, er at de fleste steder har sluttet å servere smørfisk, og det har derfor vært vanskelig å få tak i prøvemateriale av denne typen. Mattilsynet fant kun ett sted som serverte smørfisk. Denne viste seg å være escolar. Dette forholdet ble fulgt opp, sier seniorrådgiver Aina Svenneby i Mattilsynet i en kommentar.

Selv om virksomhetene i stor grad har fjernet smørfisk fra menyen, er det likevel grunn til å følge opp dette området, mener tilsynet.

– Mattilsynet ser også at det i enkelte tilfeller villedes om andre fiskeslag. Selv om det da ikke nødvendigvis medfører helsefare, er det brudd på matinformasjonsforskriftens bestemmelser om redelig frambud. Det kan være penger å tjene på å selge billige fiskeslag som edlere vare, sier Svenneby.

For i tillegg til det ene tilfellet hvor escolar ble solgt som smørfisk, ble det avdekket avvik på ytterligere tre prøver der produktet var noe annet enn det som var angitt i menyen.

Alle avvikene er fulgt opp av Mattilsynet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Stor test: Her serveres Norges beste veimat

Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Hvorfor lurer banken på om jeg tar ut store kontantbeløp eller har utenlandske venner?

Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff