Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Fra neste år skal Finanstilsynet sjekke at bankene har tilfredsstillende løsninger for kontantberedskapen sin. Dette for at bankkundene skal være sikret kontanter ved eventuelle krisesituasjoner. Bildet viser én million kroner i 500-kronesedler. Foto: Norges Bank/ Nils S. Aasheim.

Innen 1. januar 2019 må bankene ha ordnet seg med løsninger for å kunne møte en eventuell økt etterspørsel etter kontanter ved svikt i de elektroniske betalingssystemene.

Bruken av elektroniske betalingsmidler tar mer og mer over for betaling med kontanter, og bankene tilpasser seg i tråd med dette.

Denne trenden har ifølge Finanstilsynet og Norges Bank ført til store samfunnsøkonomiske innsparinger, men kan i tillegg ha svekket bankenes kontantberedskap.

Nevnte institusjoner frykter derfor for at bankene ikke klarer å innfri sin lovpålagte plikt til å motta kontanter og gjøre innskudd tilgjengelig for kundene i form av kontanter i eventuelle situasjoner med betydelig økt kontantetterspørsel.

Som for eksempel ved en svikt i de elektroniske betalingssystemene.

Både Finanstilsynet og Norges Bank mener nemlig at kontanter er det beste alternativet i slike tilfeller.

Les også: Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Må ha løsninger for å møte økt etterspørsel etter kontanter

Finansdepartementet har nå på bakgrunn av dette presisert i forskrift at bankene skal ha løsninger for å kunne møte en eventuell økt etterspørsel etter kontanter.

Annonse:


Løsningene skal tilpasses dokumenterte vurderinger av risiko for økt etterspørsel etter kontanter, og beskrives i en plan som følges opp av Finanstilsynet, heter det.

Bankene kan ta hensyn til elektronisk beredskap i dimensjoneringen av kontantløsningene, slik at de får mulighet for å redusere et potensielt kostbart kontantkrav ved å bygge opp den elektroniske beredskapen.

Les også: Dette landet kan bli det første uten kontanter

Kravene må senest være oppfylt før årsskiftet

– De norske betalingssystemene er stabile og trygge, men det er behov for tydeligere krav til kapasiteten i beredskapsløsningene, sier finansminister Siv Jensen (FrP) i en pressemelding.

– Vi innfører krav som vil sette en standard for bankenes evne til å levere betalingstjenester. Bankene skal ha gode løsninger for å kunne møte økt etterspørsel etter kontanter, men kan ta hensyn til elektronisk beredskap i dimensjoneringen av kontantløsningene. De får dermed fleksibilitet til å utvikle hensiktsmessige løsninger, sier finansministeren.

Bankene skal oppfylle de nye kravene innen 1. januar 2019.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Hvorfor lurer banken på om jeg tar ut store kontantbeløp eller har utenlandske venner?

Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Politiet oppfordrer deg til å sjekke passet ditt