Nå kan du nektes å betale med kontanter på kvelds- og nattestid i Danmark

Dersom du vil handle med sedler og mynter i danske butikker, kan du risikere å bli nektet det etter klokken 22 på kvelden. Enkelte steder så tidlig som fra klokken 20. Foto: Pixabay

Danske butikker kan nå selv velge om de vil akseptere kontantbetalinger på kveld og natt. Danske fly får enda større frihet.

Annonse:


Den 1. januar ble en ny betalingslov innført i Danmark.

Den sier blant annet at butikker og andre næringsdrivende kan nekte å ta i mot kontanter i tidsrommet fra klokken 22.00 på kvelden til klokken 06.00 på morgenen.

– Ved å gjøre det mulig for butikkene selv å velge om de ønsker å ta i mot kontanter på kveld og natt, får butikkene et nytt redskap til å beskytte personalet mot ran, sier næringsminister Brian Mikkelsen i en uttalelse.

I og med at enkelte områder er mer utsatte enn andre, gis det mulighet for kontantnekt allerede fra klokken 20.00 i én fjerdepart av landet.

Det er postnummeret som avgjør om det er klokken 20 eller 22 som gjelder.

Litt under hvert fjerde kjøp i Danmark gjøres i dag med kontanter, ifølge den danske sentralbanken.

Les også: Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Rema 1000 vil vurdere kontantnekt

Dermed går reglene i Danmark i samme retning som de svenske. I Sverige kan nemlig butikker og restauranter nekte deg å betale med kontanter.

Før butikker kan droppe mottak av sedler og mynter, må de først spørre det danske Finanstilsynet om lov.

Foreløpig er det kun én butikkjede som har gjort det, går det frem av en epost Finanstilsynet har sendt til nettstedet DR.dk, og det er Rema 1000.

Matvarekjeden har dog ikke ønsket å kommentere dette, da kjeden ennå ikke har tatt endelig stilling til om de vil benytte seg av denne muligheten eller ikke.

Dersom de velger å nekte kontantbetaling deler av døgnet, kreves det i så fall at det skiltes tydelig om dette i de aktuelle butikkene.

Les også: Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene

Danske fly fritas helt fra å ta i mot kontanter

I tillegg til at næringsdrivende i Danmark kan kutte ut kontanthåndteringen deler av døgnet, gis danske fly dispensasjon fra betalingsloven.

Det betyr at det blir opp til hvert enkelt flyselskap i Danmark om de vil ta i mot kontanter eller ikke, også på dagtid. 

Frem til nyttår har nemlig danske fly vært forpliktet til å motta kontanter, til forskjell fra utenlandske fly som letter fra danske lufthavner.

Med denne dispensasjonen blir dermed konkurransevilkårene mer like for flyselskapene.

Ifølge den danske regjeringen skal dette kostnadsbesparende tiltaket styrke grunnlaget for at det blir etablert flere avganger til og fra Danmark, samt internt i landet.

Det vil igjen gi økt tilgjengelighet og skape aktivitet og økonomisk vekst.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Åtte kjennetegn som skiller en ekte seddel fra en falsk

Vær på vakt mot epost om skattemessig tilbakebetaling

Dette er de viktigste skatteendringene for deg i 2018

Den nye generasjonen bankkort tar av

Nav endrer flere regler og satser fra nyttår