Koronakrisen kan bli vendepunktet for tyskernes utbredte kontantbruk

Koronakrisen har ført til at tyskerne har endret sitt syn på kontanter som betalingsmiddel. Illustrasjonsfoto: Pexels

På tross av at Tyskland er Europas ledende økonomi og kjent for sin høyteknologi, har tyskerne alltid hatt en forkjærlighet for kontanter som betalingsmiddel. Nå kan det imidlertid være i ferd med å snu.

Tyskland er et høyteknologisk land med en kontantdominert økonomi.

I 2018 ble kontanter brukt i hele 67 prosent av alle transaksjoner mellom forbrukere og virksomheter i Forbundsrepublikken, ifølge en rapport fra McKinsey.

Dette til tross for at betalingsinfrastrukturen er godt utviklet, med rundt 165 millioner utstedte kort og omtrent 1,1 millioner betalingsterminaler.

Til sammenligning ble kontanter kun brukt ved 11 og 13 prosent av betalingene i Norge og Sverige på samme tid, viser tall fra Norges Bank og Riksbanken i Sverige.

Som du kan se av figuren under, ligger gjennomsnittet i Europa på rundt halvparten av det som er tilfellet i Tyskland.

Kontantbruken i Europa: Figuren viser utviklingen i kontantbruken i utvalgte europeiske land, målt i antall transaksjoner. Gjennomsnittet i Europa, vist med rosa stiplet linje, inkluderer Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Irland, Italia, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Russland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia. NB: Selv om kontanter ble brukt i 2/3 av alle transaksjonene i Tyskland i 2018, utgjorde kontantbruken kun 10 prosent av transaksjonsvolumet. Det skyldes at større beløp vanligvis betales med debet- og kredittkort. Kilde: McKinsey Global Payments Map

Les også: Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Korona-pandemien har ført til endret syn på kontanter

I likhet med mange andre land har kontantbetalinger blitt frarådet i Tyskland etter at korona-pandemien brøt ut.

Dette har ført til en stor endring i tyskernes betalingsvaner, ifølge BBC.

–Covid-19 har sannsynligvis endret tysk betalingsatferd raskere enn noen teknologi har gjort, sier Georg Hauer, leder for nettbanken N26, til det britiske mediekonsernet.

Annonse:


For i løpet av noen få uker gikk kontantbetaling fra å være forventet til å bli nektet flere steder.

– Etter korona-utbruddet gikk Tysklands største forhandlere for første gang aktivt ut å fremmet bruk av kontaktløse betalinger, sier Hauer.

Mindre forhandlere som tidligere kun aksepterte kontanter, har også snudd 180 grader, ifølge Hauer:

– Ikke bare har de fleste av dem begynt å akseptere kortbetalinger, men ganske mange av dem godtar faktisk bare kortbetalinger nå, spesielt her i Berlin.

En fersk undersøkelse utført av Initiative Deutsche Zahlungssysteme, viser at 57 prosent av tyskerne nå bruker debet- og kredittkort mer enn de gjorde før pandemien, og at 47 prosent har redusert kontantbruken betydelig.

Les også: I New York kan det nå bli forbudt med kontant-nekt

Trengte et spark bak for bryte gammel vane

Det er vanskelig å forestille seg at kontanter får tilbake sin tidligere trone i tysk forbrukerliv, tror Hauer.

Han mener Covid-19 ga det tyske samfunnet et spark bak det var klar for, og at folk trengte en god grunn til å bryte en gammel vane.

Hauer tror pandemien vil gjøre at Tyskland raskere kommer til et veiskille der «kontantbetalinger er unntaket, snarere enn normen».

Selv om stadig flere unge tyskere de siste årene har tatt i bruk nye betalingsløsninger, uavhengig av koronakrisen, har det vært annerledes for den eldre generasjonen.

– Mange eldre tyskere husker fremdeles en tidligere epoke med statlig overvåking. Dette er grunnen til at mange tyskere fortsetter å vokte deres personlige data og personvern heftig, og har vært mindre tillitsfulle enn mange av de andre europeiske innbyggerne når det gjelder å ta i bruk nye teknologiske løsninger, sier Hauer.

I tillegg til anonymitet, er det mange som også mener at kontanter gir dem bedre kontroll over forbruket.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger

Kontantbruken i Norge og Sverige nærmer seg null. Nå skal kontantberedskapen økes

Nordeas største eier: Kundene bør betale for å ha penger i banken

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Dette skjer om du overfører penger til feil konto