Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

NAF har kjørt strekningen Oslo – Hamar – Gjøvik – Dokka – Fagernes – Drammen for å teste strømming av nettradio i bil sammenlignet med integrert DAB-radio. Foto: NAF

Du trenger sannsynligvis ikke bruke mange tusenlapper på ny DAB-radio i bilen nå når kanalene rømmer fra FM-nettet.

Det føles surt for mange å måtte betale dyrt for en ny radio eller adapter i bilen, og spesielt dersom du ikke vet hvor lenge du skal ha bilen.

Dessuten tar flere til orde for at de er misfornøyde med dekningen til DAB, og kommentator Joacim Lund i Aftenposten spekulerer sågar i om ny teknologi vil ta over for DAB om noen år.

«Det blir spennende å se hvor mange som er villige til å tømme kontoen for en teknologi som kan være fullstendig parkert i løpet av få år», skriver han blant annet.

Løsningen kan derfor være radio-strømming med smarttelefon via en app, for eksempel appen til Radio.no som har de fleste norske kanalene på ett sted (Android og iOS).

Les også kommentaren: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

NAF-test av radio-strømming

Norges Automobilforbund (NAF) har kjørt strekningen Oslo – Hamar – Gjøvik – Dokka – Fagernes – Drammen for å teste ut hvordan dette fungerer i praksis.

– Har du AUX-inngang eller blåtann i bilen, er dette en billig og overraskende god løsning. Kostnaden kan være at du må utvide datapakken i mobilabonnementet, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en melding.

Annonse:


I tillegg kjørte NAF samme strekning med en 2015-modell BMW X4 med integrert DAB+-radio for å kunne sammenligne resultatene mot hverandre.

– Nettradioen imponerte på turen. Den fungerte godt i de fleste tuneller og i tett skog. Faktisk hadde nettradioen færre brudd enn den integrerte DAB-radioen, forteller Sødal.

Les også: Disse bilene topper prestisjetung kundetilfredshetsundersøkelse

Bruker lite mobildata

Ifølge teleoperatørene bruker lyd lite datatrafikk på mobilnettet, så selv om mange strømmer radio på 4G-nettet vil nettet være stabilt bra. 

Om et par år kommer dessuten 5G-nettet, som vil gi nedlastingshastigheter som er inntil 1000 ganger raskere enn dagens 4G-nett.

Generelt sett er det også god mobildekning de aller fleste steder langs norske veier.

Har du ett av de billigste mobilabonnementene er det ikke sikkert at det holder for å strømme mye radio, men kostnaden for å oppgradere datapakken er ikke avskrekkende.

Bruker du nettradio i bilen en time om dagen, vil du bruke mellom 1 og 1,5 GB i måneden, ifølge NAF.

– Strømming via smarttelefonen er den klart billigste løsningen når de riksdekkende kanalene går over til DAB+, mener Sødal, før han legger til: 

–Husk for all del på trafikksikkerheten. Mobilbruk i bilen er regulert ved lov, men aller viktigst er at fikling med mobilen tar vekk oppmerksomheten fra veien. Så la mobilen hvile på bilturen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet sommeren 2018

Åtte av ti vil ha prikkbelastning for mobilbruk bak rattet

Nå mister du bompengerabatten ved forskuddsbetaling

Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

Skade på bil som følge av hull i veien? Dette svarer Statens vegvesen om erstatning