Derfor kan én Bitcoin-overføring tilsvare tre husstanders daglige strømforbruk

Handling med Bitcoin krever enorme strømmengder. Foto: Pixabay

Dersom du handler med Bitcoin er du en storforbruker av strøm.

Interessen for Bitcoin har økt betydelig den siste tiden, noe trolig den kraftige prisøkningen skal ha mye av «æren» for. 

Det du sannsynligvis ikke vet er at hver transaksjon med Bitcoin, samt andre kryptovalutaer, krever enorme mengder strøm.

Strømforbruket ved kjøp og salg av én Bitcoin er faktisk 3994 ganger høyere enn hvis du drar bankkortet, ifølge strømselskapet Hafslund, som viser til beregninger gjort av nettsidene Motherboard og Digiconomist.

Annonse:


De presiserer at det er vanskelig å beregne dette helt nøyaktig, men Bitcoins totale strømforbruk er anslått å utgjøre 17,44 terrawattimer i året, eller like mye som strømforbruket til Islands 330.000 innbyggere.

Det betyr at hver overføring med Bitcoin krever like mye strøm som 3,17 amerikanske husstanders daglige strømforbruk.

Les også: Slik investerer du i Bitcoin

Må godkjennes av et nettverk med frivillige

Grunnen til at Bitcoin krever enormt med strøm, er tett sammenknyttet med hvorfor valutaen er så populær i utgangspunktet.

I stedet for at hver transaksjon må godkjennes av en bank eller annen sentral aktør, gjøres denne jobben parallelt av et stort, uavhengig nettverk med frivillige.

Kort sagt har disse programvare på maskinene sine som skriver transaksjonen inn i et offentlig og transparent bokføringssystem, kalt en blokkjede (fra engelske «blockchain»).

Til gjengjeld kan de få belønninger i form av Bitcoin, eller rettere sagt noen få satoshi. Satoshi er en underenhet, akkurat som at kroner kan regnes i øre.

Det er denne underliggende teknologien som er hemmeligheten. Siden blokkjeden er distribuert, finnes det ingen «original» som en utenforstående kan tukle med.

Det er derfor tilnærmet umulig å hacke eller stjele penger derfra, med mindre du for eksempel slurver med å passe på passordet ditt.

Men det betyr også at du trenger svært mange datamaskiner for å lagre og prosessere transaksjonene.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Dette er de skattemessige konsekvensene ved handel av bitcoin

Så lenge får du brukt de utgående norske sedlene

Velg riktig indeksfond: Store prisforskjeller

82 prosent av kundene tapte penger når de investerte i dette produktet