Ny studie: Tusenlapper å spare i strøm på å kjøpe energieffektive hvitevarer

prisjakt Christofer Reina hos Prisjakt og Kim Arne Hammerstad hos Strøm.no. Foto: Prisjakt.

Med dagen høye strømpriser kan det bli dyrt å kun jakte på laveste pris når du kjøper hvitevarer og andre produkter som bruker mye strøm, uansett hvilken strømregion du bor i, viser fersk studie fra Prisjakt og Strøm.no.

Forskjellen i strømforbruk, på en energieffektiv og mindre energieffektiv maskin, kan utgjøre over 5.000 kroner i årlige strømutgifter på én enkelt husholdningsmaskin, avhengig av hvilken strømregion du bor i, og avhengig av om maskinen brukes med eco-program eller kjøres på et annet vaske- eller tørkeprogram, viser den omfattende studien.

– Kjøpsinteressen for energieffektive hvitevarer i netthandelen har skutt i været det siste året, og økt med 36 prosent sammenlignet med fjoråret. Nordmenn gjør mer og mer for å spare på strømregningen og gjøre klokere kjøpsbeslutninger, forteller Norgessjef Christofer Reina i pris- og produktsammenligningstjenesten Prisjakt. Sammen med strømsammenligningstjenesten Strøm.no har han beregnet hva nordmenn kan spare i strømutgifter ved å velge et produkt med god fremfor dårligere energimerking, basert på hvor i landet man bor.

Store forskjeller – mye å spare

Studien, som tar for seg 100 produkter i kategoriene oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, kombiskap og PC-skjermer, viser store forskjeller i energiforbruk avhengig av maskinens energiklasse. Enda større blir de regionale forskjellene når man tar utgangspunkt i ulike strømpriser for innbyggere i de seks norske strømprisregionene.

– Studien viser at forbrukerne i disse tider må tenke enda klokere enn vanlig når de kjøper husholdningsmaskiner som bruker mye strøm. Det holder ikke bare å jakte på de beste priskuppene;  å sjekke energiforbruket er vel så viktig. Og selv om produkter med god energimerking generelt er dyrere enn maskiner i lavere energiklasser, er det fullt mulig å finne energieffektive produkter som både er rimelige i pris og gir betydelige strømbesparelser, sier Christoffer Reina.

Tre ganger så dyrt

Her er noen funn fra studien:

  • I region SørØst- og SørVest-Norge er det tre ganger dyrt å bruke slike produkter som i Nord-Troms og Finnmark, uavhengig av om maskinene kjøres på eco-program eller andre vaskeprogram. Eksempelvis koster det i snitt 249 kroner i året (strøm) å bruke en tørketrommel med energimerking A og B helt i nord, mens tilsvarende sum i region Sør-Øst er 746 kroner.
  • På vaskemaskiner med god energimerking og eco-mode kan man spare opptil 27 prosent i strømforbruk, sammenlignet med om du vasker på auto-mode. På oppvaskmaskiner kan det skille hele 36 prosent i energiforbruk mellom programmene eco og auto, uansett om maskinen har en god eller dårlig energiklasse.
  • Ett eksempel: Kombiskapet Siemens KG39EAWCA (pris: 8.499/energimerking C) forbruker 168 KwH per år. En annen, tilsvarende modell – Siemens KI86VNSFO  (pris: 8.447/energimerking  F) forbruker hele 282 KwH per år. Den noe dyrere modellen gir altså en strømbesparelse på 114 KwH per år. Den dyreste maskinen gir dermed over 500 kroner i sparte strømutgifter i den dyreste strømregionen, SørVest-Norge.

– Hva slags vaskeprogram du velger for oppvask og klær kan også få store konsekvenser på strømregningen i løpet av et år, sier Kim Arne Hammerstad hos Strøm.no.

– Når vi vet at de fleste husstander bruker mange slike maskiner daglig og ukentlig, er det fullt mulig å halvere de årlige strømkostnadene på disse husholdningsproduktene hvis de brukes på det minst energikrevende programmet eco – helt uavhengig av hvilken strømregion du bor i. Mange unnlater å bruke eco-programmet fordi det tar mye lenger tid enn de andre programmene. Da er det greit å vite at auto-programmet eller andre vaskeprogrammer kan bruke opptil 86 prosent mer energi enn eco, sier Hammerstad.