Slik kan bensin- og dieselbiler enkelt passere bommen gratis

Det er mange måter misbruke Autopassbrikken på, men nå lover samferdselsministeren å rydde opp. Bildet viser en bomstasjon i Oslo. Foto: Konstanchin/ Wikimedia commons

Det er enkelt å snike seg unna bompengeregningen, ifølge en avsløring gjort av NAFs medlemsmagasin Motor. Samferdselsminister Knut Arild Hareide lover nå å ta grep.

Magasinet Motor har gjennom en serie artikler dokumentert svakheter i bompengeinnkrevingen.

Den ene svakheten går på at du enkelt kan bruke elbilbrikke i fossilbil, og dermed slippe unna med gratis eller billigere bompasseringer i landets mer enn 300 bomstasjoner.

For å avdekke denne måten å jukse på, kjørte Motors journalist Geir Røed rundt med sin kollegas elbilbrikke i sin dieseldrevne bil i en hel uke.

Selv om dieselbilen passerte en rekke bomstasjoner, var det elbilens registreringsnummer som var ført opp på på alle passeringene i fakturaen. Dermed kjørte dieselbilen gratis gjennom mange bomstasjoner og med betydelig rabatt gjennom andre.

I teorien kan også familier som har en elbil og en fossilbil, bruke elbilbrikken i begge bilene. Om dette blir gjort og om det i så fall er utbredt, er ikke kjent.

Les også: Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Brikken kan også brukes til alibi og overvåkning

I og med at bompengebrikkene enkelt kan flyttes mellom biler, kan dessuten kriminelle skaffe seg alibi ved å bytte bompengebrikke med en annen person.

Ettersom bompasseringer ofte blir brukt som bevis i straffesaker, kan et slik bytte overbevise retten om at den kriminelle har passert en bomstasjon et helt annet sted i landet når ugjerningen skjedde.

Annonse:


I tillegg har Motor også avslørt at du kan bli overvåket hvis noen andre bestiller bompengebrikke på din bil.

I dag er det nemlig fritt frem for hvem som helst å bestille bompengebrikke på din bil og overvåke alle dine bompasseringer, uten at du får vite noe.

Les også: Regjeringen vil ha en omfattende endring av folketrygdens ytelser til etterlatte

Lover å rydde opp

Flere kilder opplyser til Motor at mange både hos samferdselsmyndighetene og i bompengeselskapene har vært klare over svakhetene i lengre tid, uten at det har blitt prioritert å gjøre noe med det.

Oppslagene i Motor har imidlertid ført til at flere stortingspolitikere har stilt spørsmål ved bompengeinnkrevingen, og nå ser det ut som om samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) vil ta grep.

– Motor har avdekket svært alvorlige sikkerhetsutfordringer i Autopass-systemet. Dette er forhold som jeg tar på største alvor. Bompengeselskapene går nå gjennom sine rutiner for raskest mulig å forbedre disse, skriver Hareide i et brev adressert til Stortingets president.

– Feilbruk og misbruk av bompengebrikken skal stoppes. Det er svært alvorlig at bompengesystemet har svakheter som utnyttes og misbrukes, legger han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå lar Statens vegvesen deg finne opplysninger om kjøretøy og eiere, og tjenesten er gratis

Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Dette skjer om alle bomstasjonene i Norge blir fjernet med oljepenger

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller