Den gamle årsavgiften på kjøretøy forsvinner, men erstattes av en ny

Illustrasjonsbilde: Pixabay

Årsavgiften for kjøretøy forsvinner fra og med 2018, og erstattes av en trafikkforsikringsavgift. Denne skal faktureres via din bilforsikring, noe som gjør at du kan betale avgiften månedlig i stedet for årlig.

– Dette vil gjøre det enklere og mer fleksibelt for deg som bileier, skrev finansminister Siv Jensen og adm. direktør i Finans Norge Idar Kreutzer i en kronikk på NRK Ytring i går.

De mener at mange opplever det som urimelig at dagens årsavgift forfaller i én stor faktura, og at man må betale avgiften også i perioder man ikke bruker bilen.

Derfor har forsikringsselskapene fått i oppgave å fakturere den «nye» avgiften sammen med forsikringen på ditt kjøretøy, noe som betyr at du selv velger hvor mange terminer du vil dele beløpet på.

Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk også dele den nye avgiften inn i 12 terminer. Hvis du i dag betaler forsikringsavtalen én gang per år, vil den nye avgiften bli lagt til som en engangssum.

Les også: NAF advarer mot høyere drivstoffavgifter

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Betaler kun for når du bruker bilen

Ifølge Finansdepartementet, som har utformet den nye ordningen sammen med forsikringsbransjen, er en annen forbedring at trafikkforsikringsavgiften bare skal betales for den tiden kjøretøyet er forsikret.

Det betyr at du som bileier slipper å betale avgift dersom bilen avregistreres og forsikringen stanses, for eksempel dersom bilen ikke brukes i vinterhalvåret.

Annonse:

De som kolliderer og må vrake bilene sine vil også slippe å betale avgift to ganger for samme år.

I dag er det dessuten slik at om du selger bilen din etter at du har betalt årsavgift, vil årsavgiften være betalt ut året for ny eier. Nå blir det ny eier som overtar ansvaret for å betale den nye avgiften fra den dagen bilen skifter eier.

Finansdepartementet forventer å spare inn om lag 60 millioner kroner i offentlig ressursbruk som følge av omleggingen.

Les også: Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Noen bileier blir varslet allerede i år

– Siden en forsikringsavtale løper for ett år av gangen, vil en del få fakturaer med ny avgift for 2018 allerede før jul i år, skriver Jensen og Kreutzer videre i sin kronikk.

Dette skyldes at forsikringsavtaler som løper fra januar 2017 til januar 2018, etter loven skal varsles allerede i disse dager.

De dagene forsikringen går inn i 2018 skal det betales ny avgift for, og den utgjør i budsjettforslaget 7,73 kroner dagen for en bil med bensinmotor eller dieselmotor med partikkelfilter.

At avgiften for 2018 varsles allerede før årsavgiften for 2017 er betalt, vil være en engangshendelse som følge av overgang til nytt system.

Velger du 12 terminer slipper du å betale den nye avgiften før om ett år.

Stortinget vil som før vedta størrelsen på avgiften for det enkelte år, og den vil som nå gjelde de samme kjøretøyene: bil, motorsykkel, moped, snøscootere og små busser.

Les også: Vil forby bensin- og dieselbiler i Tyskland allerede fra 2030

Les også: Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap

Les også: Så mye betaler vi i bompenger per år