Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Skal du tanke bensin eller diesel, reserverer nå banken et beløp på kontoen din før du starter å fylle drivstoff. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Skal du tanke bensin eller diesel, reserverer nå banken et beløp på kontoen din før du starter å fylle drivstoff. Dette har blitt innført for å unngå utspekulert svindel.

På mange bensinstasjoner kan du nå se informasjon om at det reserveres et beløp på kontoen din ved fylling av drivstoff.

Det er drivstoffstasjonen som bestemmer reservasjonsbeløpet, men normalt ber den banken om å reservere 1500 kroner. Er disponibel saldo lavere, er det denne summen som blir reservert.

Du kan så fylle for inntil det reserverte beløpet.

Annonse:


Når du er ferdig å fylle tanken, blir reservasjonen normalt annullert i løpet av sekunder og erstattet med det endelige beløpet du fylte for.

Dermed skal disponibel saldo på din konto kun være redusert med beløpet du har fylt for når du forlater drivstoffstasjonen.

Slik har det fungert for Visa og Mastercard en god stund, og nå har også BankAxept innført tilsvarende løsning.

Les også: Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet

Reservasjon nødvendig på grunn av svindel

Fagsjef i Bits AS Håkon Hertzberg. Foto: Privat

Forhåndsreservasjon av beløp er ganske vanlig for kjøp av varer og tjenester der det endelige beløpet er ukjent, og når det betales med kort eller andre betalingsinstrumenter. Andre eksempler er ved betaling av leiebil eller hotellopphold.

Ifølge fagsjef Håkon Hertzberg i Bits AS har man nå inkludert dette for fylling av drivstoff for å unngå utspekulert svindel.

– Før bensinstasjonene begynte å reservere beløp på kundenes konto, var det endel tilfeller av svindel, sier Hertzberg til Pengenytt.no.

Han vil imidlertid ikke opplyse offentlig hvordan dette har foregått i praksis, da ikke alle stasjonene er over på den nye løsningen ennå og at det derfor kan være en oppskrift på hvordan man kan svindle hos disse.

Med et beløp reservert på konto før fylling blir derimot smutthullet tettet.

Les også: Autoindex 2020: Disse bilene topper den prestisjetunge kundetilfredshetsundersøkelsen

Foreløpig ikke aktuelt ved lading av elbil

Hertzberg forklarer til Pengenytt at de begynte med en pilot i fjor og at løsningen ble rullet ut for fullt i vår. I løpet av sensommeren skal alle drivstoffstasjoner være over på den nye løsningen.

– Gjelder reservasjon også ved lading av elbil, eller skjer det kun ved fylling av bensin og diesel?

– I teorien kan løsningen også benyttes ved lading av elbil, men i dag benyttes det ofte andre betalingsløsninger der. Foreløpig er det derfor kun ordinære drivstoffpumper som har reservasjon ved fylling, svarer fagsjefen i Bits.

Dessverre har det vist seg at det har vært enkelte tilfeller av feil ved reservasjon av beløp på konto, noe som ofte har medført at kortholdere har fått en feilaktig reservasjon hengende på sin konto i noen dager.

Bits følger derfor nøye med for å identifisere mulige feil slik at de kan rettes omgående, opplyser Hertzberg.

Han oppfordrer kortholdere som opplever at en reservasjon ikke annulleres når den skal om å kontakte kundeservice til sin bank. De kan nemlig slette en BankAxept-reservasjon fra en drivstoffpumpe som ikke er annullert slik den skal.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

Dette skjer om alle bomstasjonene i Norge blir fjernet med oljepenger

Prisen for å kreve inn 264 millioner kroner i bompenger: 132 millioner kroner

Flere tusen husstander og bedrifter får nytt postnummer 1. oktober