Nå lar Statens vegvesen deg finne opplysninger om kjøretøy og eiere, og tjenesten er gratis

Hvis du lurer på hvem som eier et bestemt kjøretøy, uansett årsak, kan du nå finne ut det ved å logge deg inn på Statens vegvesens nettsider. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Lurer du på hvem som eier den feilparkerte bilen som sperrer for din egen, så er du nå bare noen tastetrykk unna. Full eierhistorikk på kjøretøy kan også snart søkes opp.

Nå kan du selv logge deg inn på Din side på Statens vegvesens nettsider og finne opplysninger om kjøretøy og eiere, og det uten at det koster deg noe.

Frem til nå har du også hatt mulighet til å finne ut hvem som eier et bestemt kjøretøy via en SMS-tjeneste, men det har vært en betalingstjeneste.

– Med de to nye tjenestene «Finn kjøretøyets eier» og «Sjekk andres kjøretøy», kan du nå finne kjøretøyinformasjon for et gitt kjøretøy, og også se hvilke kjøretøy en privatperson eller bedrift eier, uten at det koster deg noe. Så irriterer du deg over en feilparkert bil, kan du nå bare logge deg inn via Din side og raskt finne ut hvem du skal kontakte, sier Jeanette Rognstad Munkelien Nordan, rådgiver i Statens vegvesen, i en uttalelse på egne nettsider.

I de nye tjenestene kan du også se hvem som eventuelt er medeier eller leasingtaker av kjøretøyet. Det gjelder også den meget etterspurte informasjonen om kilometerstand for et bestemt kjøretøy.

Les også: Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Annonse:


Opplysninger om kilometerstand er fjernet fra de åpne dataene

Kilometerstand som blir rapportert inn til Statens vegvesen ved EU-kontroll/ periodisk kjøretøykontroll vil heretter ikke lenger ligge åpent tilgjengelig på nett.

– Disse opplysninger er svært etterspurt informasjon, men er personopplysninger og vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

– Skal du kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig, men du må da bruke den nye tjenesten vår på Din side på vegvesen.no for å hente ut dette, sier Omholt.

I løpet av høsten vil det i tillegg bli mulig å få opp hele eierhistorikken for et gitt kjøretøy, helt fra første registering og frem til nå.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Nå kan du fylle ut skademeldingsskjema på mobilen

I 2021 kan vi få økt fartsgrense for bil med tilhenger

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

Autoindex 2020: Disse bilene topper den prestisjetunge kundetilfredshetsundersøkelsen