I 2021 kan vi få økt fartsgrense for bil med tilhenger

Maksimal fartsgrense for bil med henger er i dag 80 km/t. I 2021 kan denne bli satt opp til 100 km/t. Illustrasjonsfoto: Pixabay

I Norge har vi en maksimal fartsgrense på 110 km/t, men kjører du med tilhenger får du aldri kjøre fortere enn 80 km/t. Det kan det imidlertid bli en endring på snart.

I dag har du bare lov til å kjøre i inntil 80 km/t med tilhenger, selv om fartsgrensen på veien er høyere, ifølge Statens vegvesen.

Har du en tilhenger uten bremser er maksfarten 60 km/t.

I fjor høst ba daværende samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) Statens vegvesen og Vegdirektoratet om å utarbeide og sende ut en sak på høring med mål om å heve maksimal fart til 100 km/t.

Dette skulle gjelde for tilhengere med bremser og med dekk som er dimensjonert for høyere hastighet, såkalt Tempo 100-ordning.

Etter dette har det vært lite å høre om den mulige regelendringen.

Annonse:


Les også: Nå kan du fylle ut skademeldingsskjema på mobilen

Forslaget sendes ut til høring i år og kan potensielt tre i kraft fra våren 2021

Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Stortinget

Sverre Myrli, som sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen for Arbeiderpartiet, sendte derfor nylig et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) om status i saken.

Til svar fikk han følgende:

– Jeg har fått opplyst at Statens vegvesen har foretatt en innledende vurdering av saken. Denne kartleggingen har vist at arbeidet generelt er langt mer komplekst og omfattende enn først antatt, skriver Hareide.

– I tråd med Utredningsinstruksens krav og føringer må en rekke forhold, både tekniske, administrative og trafikksikkerhetsmessige, utredes og tas stilling til før økt hastighet kan tillates. I en tid med omorganisering av etaten og andre omfattende oppgaver, har det foreløpig ikke vært mulig å ferdigstille denne saken, skriver han han videre, og legger til:

– Samferdselsdepartementet har bedt Statens vegvesen om å prioritere arbeidet med Tempo 100 denne høsten. Jeg har nå fått forsikringer om at nødvendige forskriftsendringer vil være klart for å sendes på høring innen utløpet av 2020, med potensiell ikrafttredelse våren 2021.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Bilekspert: – Selg dieselbilen så raskt som mulig, eller kjør den helt ut

Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil