Skatteetaten får flere opplysninger om hvor mye du tjener på å leie ut hytta eller bolig, men du må selv passe at inntektene blir tatt med i skattemeldingen.
Utleie av hytta, huset eller leiligheten kan være en god mulighet til å tjene litt ekstra, enten det er snakk om kort- eller langtidsutleie.
Men vet du reglene er for skatt av inntekt fra utleie og hva du skal gjøre i skattemeldingen?
– Det er som med annen inntekt. Sørg for at inntekter fra utleie føres opp i skattemeldingen din. Det er første bud, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Dersom hytta eller boligen som du normalt bruker selv leies ut, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn tretti dager.
Trettidagers-grensen knytter seg til hvert utleieforhold.
Ved korttidsutleie er leieinntekter inntil 10.000 kroner skattefrie. Overstiger leieinntekten denne grensen, vil 85 prosent av det beløpet som overstiger 10.000 kroner være skattepliktig og skal tas med i skattemeldingen.
Les også: Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene
Saken fortsetter under annonsen:
Skatt fra første krone gir deg fradragsrett, men ikke ellers
Når det gjelder korttidsutleie av fritidseiendom og bolig som du selv ikke bruker eller bor i, vil dette være skattepliktig fra første krone.
Det innebærer at slik korttidsutleie, for eksempel gjennom Airbnb, er underlagt de samme skattereglene som annen mer tradisjonell langtidsutleie av eiendom.
Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent for inntektsåret 2020.
Du får ikke fradrag for pådratte kostnader knyttet til korttidsutleie av din egen bolig, selv om deler av leieinntekten er skattepliktig. Tilsvarende gjelder for korttidsutleie av egen fritidseiendom.
Det er først ved utleie av såkalt utleiehytte eller langtidsutleie av egen bolig (minst 30 dager), hvor hele leieinntekten skattlegges, at du kan trekke fra pådratte kostnader knyttet til utleieforholdet.
Les også: Byttet bank eller refinansiert? Husk disse fradragene
Nå er det lettere å fylle inn riktig i skattemeldingen
I år vil flere personer med utleieinntekter få opplysningene enten forhåndsutfylt, eller som et tilbud om en utvidet veiledning når de logger seg inn i skattemeldingen.
De vil kunne se opplysninger som Skatteetaten har fått innrapportert og på enkelt vis klikke videre for å bekrefte at det skal føres inn i skattemeldingen.
Fra 1. januar 2020 ble nemlig alle selskaper som formidler utleie av bolig pliktige til å rapportere opplysninger om utleieforholdet til Skatteetaten. Det betyr at du som har leid ut gjennom et formidlingsbyrå vil kunne få utleieinntektene dine vist som et forslag til å ta med i skattemeldingen.
Det er Gjengedal glad for:
– Vi får stadig flere opplysninger fra tredjeparter som blant annet formidlingsselskaper. Det gir oss bedre oversikt over hvor mange som har inntekter fra utleie, og gjør at vi kan gjøre det enklere for deg å fylle dette ut riktig i skattemeldingen, sier hun.
Les også: Dette må gifte, samboere og småbarnsforeldre sjekke i skattemeldingen
Saken fortsetter under bildet.
Du må sjekke opplysningene
– Når du får utvidet veiledning, så har vi fått noe informasjon om utleieforholdet, men ikke nok til å forhåndsutfylle dette for deg. Da vil du få opp merknader i skattemeldingen din som hjelper deg videre med å fylle inn riktige opplysninger, forteller Gjengedal.
Skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Du må fortsatt sjekke at opplysningene er riktige.
– Du skal oppgi all skattepliktig inntekt uansett om du får det forhåndsutfylt, som utvidet veiledning eller om det ikke står noen ting fra før. Da er du pliktet til å fylle inn opplysningene selv, avslutter Gjengedal.
Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Dette er nytt i årets skattemelding
Dette får Skatteetaten flest spørsmål om i forbindelse med skattemeldingen
Nesten halvparten vet ikke at inntekt og formue i utlandet skal føres i skattemeldingen
I år bør rundt halvparten av boligeierne endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen