Vi har aldri spart så mye i aksjefond som i november

I november satte vi rekord i aksjefondssparing. Bildet viser Oslo Børs. Foto: Wikimedia commons

Norske personkunder nettotegnet aksjefond for 4,8 milliarder kroner i november, ifølge VFF. Det er det høyeste tallet som er registrert i en enkeltmåned noensinne.

Personkunder nettotegnet verdipapirfond for fem milliarder kroner i november, viser den månedlige markedsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

Av dette ble 4,8 milliarder satt i aksjefond, 0,5 milliarder ble satt i kombinasjonsfond, mens det ble nettosolgt ulike typer rentefond for 0,3 milliarder kroner.

Dermed fortsetter den positive trenden fra april, hvor personkunder har hatt positiv nettotegning i fond hver måned.

Annonse:


Bernt Zakariassen, adm. dir. i VFF. Foto: Irene Sandved Lunde

– November hadde den høyeste nettotegningen i aksjefond fra norske personkunder som noen gang er registrert. En årsak er at sparingen blant folk flest har økt under koronaperioden fordi man har brukt mindre penger på andre ting, som for eksempel reiser. Men det har også vært en positiv utvikling i aksjemarkedet, som nok har fått folk til å søke mot aksjesparing, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF.

– Samtidig er det viktig å minne om at sparing i aksjefond er noe man gjør for å oppnå en langsiktig avkastning utover det man kan oppnå i banken og ikke er et kortsiktig spekulasjonsinstrument, legger han til.

Forvaltningskapitalen til norske personkunder er nå på 272 milliarder kroner, en økning på 18,6 milliarder eller 7,3 prosent fra måneden før.

Det betyr at fondskundene har hatt god avkastning på sparepengene sine i perioden. En økning på 18,6 milliarder minus 5 milliarder i nytegning, vil si at 13,6 milliarder skyldes utviklingen på aksjemarkedet i november.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Mange rapporterer kryptovaluta feil i skattemeldingen, men nå får de sjansen til å rette opp

Pensjonert diakon Edward (84 år) ble garantert en trygg investering, men tapte 73 prosent på 12 dager

Over hundre tusen aksjefondsparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer

Historisk svak krone kan få store konsekvenser for fondssparere

Så mye billigere blir snus, brus, alkohol og godteri etter nyttår