Aksjemarkedet: Falne giganter kjøpes og teknologi selges

nordnet Mads Svendsvik Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Juli har vært en tettpakket måned med kvartalstall, rentebeslutninger og lav likviditet. Alt dette har ført til store kursutslag på børsene gjennom måneden. Allikevel vekter private sparere seg opp i aksjemarkedet.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 17,1 milliarder kroner i juli og netto ble det kjøpt aksjer for 368 millioner kroner. Equinor troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 162 millioner kroner. Yara International topper salgslisten, med et nettosalg på 109 millioner kroner.

– Yara International kom med katastrofalt dårlige tall ved sin fremleggelse, og jeg tror mange fikk seg en overraskelse, som har resultert i at våre kunder har solgt unna sine aksjer. Equinor har i takt med olje og gassprisene vært svak i år. Dog har oljeprisen steget kraftig gjennom sommeren og jeg tror flere har fått øynene opp for oljesektoren igjen, etter en periode med mer fokus på teknologi, sier Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

Børsmåneden juli har vært preget av tallfremleggelse i Norge og internasjonalt. Selv om man mangler noe tall fra de norske gigantene kan man si at selskapene på bred front ikke har levert hva markedet forventet. Man har sett til dels store reaksjoner i markedet, eksemplifisert med Gjensidige og Yara International, som falt tosifret på sine tallfremleggelser.

– Man har gjennom sommeren sett et tydelig taktskifte i oljemarkedet gjennom sommeren. Fra å ligge handle mellom 70-75 dolllar har oljeprisen nå steget hele 10 dollar gjennom sommeren og er nå på samme nivå som da vi gikk inn i året. Jeg tror flere investorer forbereder seg på et stramt oljemarked utover høst og vinter, forteller Johannesen.

Nordnet-kundene både kjøper sykliske aksjer og selger teknologi 

I løpet av juli måned har Nordnet-kundene kjøpt utbombede sykliske aksjer og solgt teknolgi aksjer. Mest kjøpt er Equinor og Gjensidige og mest solgt er Yara International og Kahoot.

På salgstoppen troner Yara International, Kahoot! og Nordic Semiconductor som de mest solgte aksjene i juli måned.

– Etter et euforisk 2020 har Kahoot! vært en miserabel investering for mange. Tidligere denne måneden gikk et konsortium av investorer, med Goldman Sachs og Eilert Hanoa i spissen sammen for å kjøpe selskapet av børs. Dette har skapt reaksjoner blant eksisterende investorer og jeg tror ikke denne prosessen er ferdig med dagens bud, avslutter Mads Johannesen i Nordnet.