Ny praksis hos Skatteetaten gjør at aksjeeiere betaler fem milliarder mer i skatt

For aksjonærer er det lurt å oppdatere skattemeldingen fortløpende når det kommer nye aksjeopplysninger. For å hjelpe aksjonærene med dette har Skatteetaten innført en ny praksis. Illustrasjonsfoto: MayoFi/ Pixabay

Mer og hyppigere informasjon fra Skatteetaten til aksjonærene har ført til mer korrekt rapportering. Det betyr mange milliarder kroner ekstra til beskatning.

Selv om fristen for å levere skattemeldingen er over for i år, er det ikke for sent å gjøre endringer.

Du har faktisk en plikt til å endre dersom du oppdager feil eller mottar nye opplysninger.

Ikke alle opplysninger om skattepliktig utbytte, formue, gevinst og tap kan forhåndsutfylles i skattemeldingen din, rett og slett fordi ikke all informasjonen er tilgjengelig på det tidspunktet skattemeldingen kommer.

For aksjonærer er det derfor lurt å oppdatere skattemeldingen løpende når det kommer nye aksjeopplysninger.

Skatteetaten har dessuten innført en ny praksis for å hjelpe aksjonærene med dette.

Les også: Skatteetaten: – Ikke trykk på denne lenken

Tett oppfølging hele året

– Aksjebeskatning er komplisert og mange klarer ikke å fylle ut riktige skattepliktige beløp når det ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. For å hjelpe dem med det, har vi begynt å sende aksjonærene informasjon også etter at skattemeldingen er levert, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark, i en melding fra etaten.

Saken fortsetter under annonsen:


Informasjonen fra Skatteetaten er nye opplysninger fra aksjeselskapene som avviker fra det som er levert i skattemeldingen.

På bakgrunn av denne informasjonen kan aksjonærene gå inn og endre sin leverte skattemelding, som opprinnelig var feil eller mangelfull.

– Aksjonærene må levere skattemeldingen sin på vanlig måte innen fristen, som var 30. april, men de må også oppdatere den gjennom året for at alt skal komme med, sier Schanke Funnemark.

Les også: Skattemeldingen: Her er årets sjekkliste for deg med aksjer

Økte skatteinntekter på fem milliarder kroner

Den nye praksisen ble innført i april i 2020 og har allerede gitt gode resultater. Etter første år er det blitt rapportert inn milliardbeløp i økte verdier til felleskapet.

– Vi er i tettere dialog med aksjonærene og sørger for at skattegrunnlaget blir riktig. Omleggingen har vært svært vellykket og vi ser allerede første året en betydelig økning i skattegrunnlaget for formue, gevinst og utbytte, sier Schanke Funnemark.

Tallene viser at skattegrunnlaget for 2020 har økt mye gjennom året. Sammenlignet med verdiene som var forhåndsutfylt i skattemeldingen, økte oppgitte verdier på slutten av året betydelig:

  • Økning i formue: 239,0 milliarder kroner
  • Økning i utbytte: 7,4 milliarder kroner
  • Økning i gevinst: 1,0 milliard kroner

Dette økte skatteprovenyet med omkring fem milliarder kroner.

Les også: Her er en god nyhet til deg som får restskatt, og en dårlig til deg som får igjen på skatten

Blitt enda enklere for aksjonærer å gjøre det riktig

Svært mange har respondert på informasjonen fra Skatteetaten og går inn og retter skattemeldingen sin.

Skattedirektøren legger til at dette er nytt i Skatteetatens arbeid fordi etaten ikke har hatt tradisjon for å sende ut nye opplysninger til skattyter som har betydning for en skattemelding som allerede er levert

– Det ser ut som aksjonærene verdsetter dette. Ved å gi aksjonærene tett oppfølging og oppdatert informasjon ser vi at det blir mye enklere for dem å oppgi riktig skattepliktig beløp, sier hun.

– Dette er sånn sett en vinn-vinn situasjon. Det blir enklere for aksjonærene å gjøre det riktig, Skatteetaten får flere korrekte skattemeldinger og dermed økte verdier til beskatning, og flere unngår straffeskatt ved innføring av denne ordningen, avslutter Schanke Funnemark.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene

Rekordmange nordmenn eide aksjer ved nyttår, og dette var de mest populære å eie

I år bør rundt halvparten av boligeierne endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen

Pensjonert diakon Edward (84 år) ble garantert en trygg investering, men tapte 73 prosent på 12 dager

Flere hundre tusen nordmenn unnlater trolig å rapportere formue og inntekter fra kryptovaluta i skattemeldingen