Skatteetaten: – Ikke trykk på denne lenken

Mange mottar for tiden falske eposter og tekstmeldinger fra noen som utgir seg for å være Skatteetaten. – Vi sender ikke lenker i epost eller sms, sier direktør for sikkerhetsstaben i Skatteetaten, Ragna Fossen. Foto: Skatteetaten

Hvert år rundt tiden for skattemeldingen kommer det nye varianter av falske eposter. Nytt i år er at svindlerne hevder at det handler om ubetalt eiendomsskatt.

Svindlere prøver igjen å lure nordmenn ved å utgi seg for å være Skatteetaten.

– Vi sender ikke lenker i epost eller sms, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene, sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

– Vi sender ikke lenker i epost eller sms, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Du mottar en epost fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar, og eiendomsskatten er det kommunene som administrerer, uttaler direktør for sikkerhetsstaben i Skatteetaten, Ragna Fossen, i en melding.

– Vi opplever årlig at skattytere blir utsatt for mange store phishingbølger på viktige skattedatoer, oftest gjennom eposter med hensikt å lure mottakere til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon, som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier hun videre, og legger til:

— Det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker.

Skatteetaten anmelder som regel phishing- og svindelforsøk der Skatteetaten benyttes som avsender, men først og fremst er det mottakerne som må være observante slik at de ikke blir lurt.

Saken fortsetter under annonsen:


Dette er Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:

  1. Se nøye på eposter og sms’er du får. Ta en kritisk vurdering av eposten/sms’en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  2. Sammenlign avsender-adressen med tidligere ekte eposter/sms’er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme.
  3. Vær særlig oppmerksom hvis du i en epost/sms blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  4. Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  5. Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  6. Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no eller ring oss på 800 80 000.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny svindelmetode rammer jobbsøkere

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene

Trygdeoppgjøret 2021: I år økes både trygd og pensjoner betydelig

Fra 1. mai kan enda flere bygge terrasser og tilbygg uten å søke

Eldre ektepar fikk bud på 6,35 millioner kroner for småbruk. Blir tvunget til å selge til halv pris