Hvert år avdekkes forsikringssvindel for enorme summer. Hos Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, har antall forsikringsbedragerier økt med 16 prosent i 2022. De ser særlig en stor økning av svindlere under 30 år.
– Sammenlignet med 2021 har antallet svindeltilfeller blant de yngre økt med hele 30 prosent, sier Lisa Cathrin Olsen, som jobber med forsikringssvindel i Fremtind.
Det er en stor overvekt av unge menn som begår forsikringssvindel. Tre av fire unge svindlere er menn.
Melder inn tyveri som aldri har skjedd
Det er flest blant de yngre som svindler på innboforsikringen. En utbredt metode er å melde inn skadetilfeller som ikke har skjedd.
– Typiske svindelforsøk er å melde at man er utsatt for tyveri, gjerne av mobil, PC eller nettbrett, uten at det har skjedd, forteller Olsen.
Svimlende beløp
Tall fra Finans Norge viser at det ble avdekket forsikringssvindel for 344 millioner kroner i 2022. De fleste sakene gjelder skadeforsikring, mens beløpene er størst på svindel med syke- og uføreforsikringer.
– Stadig flere melder inn skader digitalt, og det er i prinsippet enkelt å lage dokumenter og hente bilder fra internett som ikke er eget. Noen forfalsker kvitteringer i håp om å få erstatning for varer de aldri har eid, forklarer Olsen.
Forsikringssvindel mer sosialt akseptert
Olsen tror at stram økonomi kan ha en sammenheng med økningen av svindel.
– Økonomisk kriminalitet har en tendens til å øke når økonomien blir trangere. Og undersøkelser viser at forsikringssvindel er mer sosialt akseptert enn andre typer kriminalitet, særlig blant unge, sier Olsen.
Mange tror at forsikringssvindel ikke er så farlig, men svindel for selv lave summer kan gi ubetinget fengsel.
– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre, avslutter Olsen.