Fra 1. mai kan enda flere bygge terrasser og tilbygg uten å søke

Nå får du snart enda større frihet til å bygge på egen eiendom uten å søke kommunen først. Illustrasjonsfoto: Myriams-Fotos/ Pixabay

Fra 1. mai blir det enklere og billigere å bygge terrasser og små tilbygg på egen eiendom. Da endres nemlig både bygg-teknisk forskrift og byggesaksforskriften.

Fra mai i år gjelder nye regler for bygging av terrasser og tilbygg på egen eiendom.

For i midten av februar foretok regjeringen en forskriftsendring som innebærer at du fra 1. mai kan å bygge terrasser på inntil én meters høyde med rekkverk uten å søke.

Terrassen må da være forbundet med en bygning, ikke stikke lenger ut fra fasaden enn fire meter, samt være minst én meter fra nabogrensa.

Høyden på rekkverket kan ikke være mer enn 1,2 meter og terrassen kan ikke være overbygd.

Det blir også mulig å sette opp mindre tilbygg på inntil 15 kvadratmeter som kan brukes til beboelse og varig opphold (for eksempel kjøkken, bad og soverom), uten at du må søke kommunen om tillatelse.

Det søknadsfrie tilbygget må være minst 4,0 meter fra nabogrensen og kan ikke overstige to etasjer, ifølge Direktoratet for byggkvalitet.

Les også: Eldre ektepar fikk bud på 6,35 millioner kroner for småbruk. Blir tvunget til å selge til halv pris

Sparer tusenlapper i byggesaksgebyrer

− Dette er viktige endringer som fører til mindre byråkrati. Kommunene får frigjort tid, og folk får større frihet til å bygge på egen eiendom, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H), i en uttalelse.

En fordel med disse endringene, er at du ikke lenger må betale byggesaksgebyr til kommunene for tiltaket. Disse gebyrene varierer fra kommune til kommune, og utgjør ofte flere tusenlapper.

Siden tiltakene ikke blir søknadspliktige, stilles det heller ikke noe krav om nabovarsling.

Saken fortsetter under annonsen:


Du som vil bygge har selv ansvar for å avklare om terrassen eller tilbygget er i samsvar med regelverket. Det er blant annet viktig å sjekke kommunens plan for området der du bor før du setter i gang.

Dette finner du vanligvis i arealdelen til kommuneplanen, i reguleringsplan eller i områdeplan, som ligger på kommunens nettsider.

Direktoratet for byggkvalitet har laget en veileder om de nye reglene som trer i kraft 1. mai 2021. På nevnte nettsider finner du også en oversikt over hva annet du kan bygge eller endre uten å søke.

Les også: Forsker har avdekket hvilken bud-taktikk som lønner seg når du skal kjøpe bolig

Må melde fra til kommunen i etterkant

Når du har bygget en terrasse eller et tilbygg uten søknadsplikt, må du melde fra til kommunen senest fire uker etter at tiltaket ble ferdigstilt.

Dette for at kommunen kan oppdatere kart- og matrikkeldata.

Ved å melde fra har du også dokumentasjon på at du har bygget uten søknadsplikt, noe som kan være kjekt å ha når du for eksempel skal selge boligen en dag.

For å melde fra kan du bruke skjema 5188; «Melding om bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt».

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap

Byttet bank eller refinansiert? Husk disse fradragene

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Mer enn hver fjerde osloborger leier nå bolig

Så mye steg hytteprisene i 2020