Nå kommer skattekortet for 2021: – Har kanskje aldri vært viktigere å sjekke

– Rett skattetrekk er basert på et anslag over hva du kommer til å tjene kommende år. Privatøkonomien for mange av oss kan ha endret seg i løpet av året, så det er derfor ekstra viktig å se gjennom de beregningene Skatteetaten har gjort dette året, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

Nå kan du sjekke og eventuelt endre hva du skal betale i skatt for 2021. I år kan det være spesielt viktig å sjekke at opplysningene stemmer.

I desember hvert år sender Skatteetaten deg en skattetrekksmelding. Der fremgår det hvilke inntekter, fradrag, formue og gjeld Skatteetaten tror du vil ha kommende inntektsår.

Disse opplysningene danner grunnlaget for ditt skattekort og dermed hvor mye skatt som trekkes fra inntekten din neste år.

Som følge av pandemien vil det for mange være ekstra viktig å sjekke at opplysningene er korrekte.

– Riktig skattetrekk er basert på et estimat over hva du kommer til å tjene kommende år. Privatøkonomien for mange av oss kan ha endret seg i løpet av året, så det er derfor ekstra viktig å se gjennom de beregningene vi har gjort dette året, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, i en pressemelding.

Les også: 1,2 millioner nordmenn har så langt i år endret skattekortet sitt for å unngå korona-restskatt

Livsendringer påvirker skatten

Skatteetaten vet mye om dine økonomiske forhold, men ikke alt.

Alt som påvirker privatøkonomien din, vil også kunne påvirke skattetrekket ditt.

Annonse:


Flere har dessverre opplevd permittering og inntektstap som følge av koronapandemien. Mange har ikke lenger fradrag for reiseutgifter på grunn av hjemmekontor. Andre har tatt opp boliglån og de fleste har fått lavere rente på boliglånet sitt. Noen har kanskje blitt eneforsørger, pensjonist, eller samboer med kjæresten sin.

– Alt dette er hendelser som kan ha betydning for skattetrekket ditt, og det er derfor lurt å sjekke opplysningene i skattetrekksmeldingen og eventuelt endre skattekortet. Det har kanskje aldri vært viktigere å sjekke at opplysningene stemmer slik at du i løpet av neste år ikke betaler for mye eller for lite skatt, sier Gjengedal.

Les også: Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Enkelt å endre

Dersom du vil endre skattekortet ditt, er det bare å logge deg inn på skatteetaten.no og korrigere tallene.

Når du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattetrekket ditt.

– Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Vi fikser et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiveren, Nav og andre henter dette direkte fra Skatteetaten. Du kan når som helst i løpet av 2021 endre og få et nytt skattekort, sier Gjengedal.

Dersom inntekten din ikke overstiger 60.000 kroner i 2021, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort.

Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. Dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 60.000 kroner i 2021, bør du bestille skattekort for å unngå restskatt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Mange rapporterer kryptovaluta feil i skattemeldingen, men nå får de sjansen til å rette opp

Har du solgt en arvet bolig? Ikke glem dette fradraget

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Rundt halvparten av norske boligeiere bør endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen neste år