Jobbanalytiker: – Ser ut til å gå mot et rekordår i stillingsmarkedet

Arbeidsmarkedet «koker»: – Det har aldri vært så mange muligheter for arbeidstakere som nå, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for FINN jobb. Foto: Tumisu/ Pixabay

Før sommeren begynte jobbmarkedet i Norge å skyte fart, og nå viser ferske tall fra jobbportalen til Finn.no at antall stillingsutlysninger og trafikk fortsetter å øke. 

Arbeidsmarkedet i 2020 var preget av permisjoner og oppsigelser som følge av koronapandemien.

I sommer kunne Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for Finn jobb, fortelle at jobbmarkedet i Norge var på full fart oppover igjen. 

Meldingen fra jobbanalytikeren var klar: Var man på jakt etter jobb, var det særdeles gode muligheter.

Denne tendensen har bare fortsatt å øke i årets tredje kvartal, og Ringvold kan nå avsløre at det er snakk om rekordhøye annonsetall og stillingsutlysninger på Finn jobb.

Saken fortsetter under annonsen:


– Ja, nå snakker vi faktisk om rekordhøye tall, ikke bare sett mot 2020, men også mot tidligere år. Tar vi årets tre første kvartal samlet, har det vært en økning på nesten 60 prosent i antall nye stillingsutlysninger på Finn jobb sett mot samme periode i fjor, med over 244.000 nye stillinger. Sammenlignet med 2019 er dette en økning på 20 prosent, uttaler Ringvold i en pressemelding.

– Det har aldri vært så mange muligheter for arbeidstakere som nå. Arbeidsmarkedet koker og AS Norge skriker etter mer arbeidskraft. Er du på utkikk etter ny jobb er dette med andre ord tiden å søke på. Det mange åpninger innenfor en rekke ulike bransjer, legger han til.

Les også: Slik forhandler du om lønn i ny jobb

Stillingsboom, men ikke nok kandidater

Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for FINN jobb. Foto: Caroline Roka/ FINN.

Gjenåpningen av samfunnet i slutten av mai gjorde at man nærmest over natten så en stillingsboom i andre kvartal.

– Ser man på tallene for tredje kvartal, altså juli til og med september, har veksten holdt seg stabil også i disse månedene, forteller Ringvold, og fortsetter:

– I denne perioden har det vært en økning på 70 prosent i antall nye stillingsutlysninger på Finn jobb sett mot samme periode i 2020, og en økning på hele 37 prosent sett mot 2019.

Ifølge jobbanalytikeren er stillingstilbudet så høyt at det nå er en ubalanse i markedet i forhold til antall potensielle kandidater.

Ser man på median antall søknadsklikk per annonse, har denne gått ned med nesten 30 prosent fra januar til september i år sett mot i fjor.

– Tilbudet av stillinger vokser vesentlig kraftigere enn tilgangen på kandidater. Det er helt klart en ubalanse i markedet med en ekstrem etterspørsel etter arbeidskraft på den ene siden og for lav tilgang på arbeidskraft på den andre siden. Dette fører til at det er krevende for virksomhetene å få dekket rekrutteringsbehovet sitt, forklarer Ringvold.

– For arbeidstakerne er det imidlertid motsatt situasjon, med et eksepsjonelt høyt volum av tilgjengelige stillinger. I tillegg er det færre søkere per stilling, noe som gir lavere konkurranse om jobbene, sier han videre.

Les også: Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Stor økning i mange bransjer

Så langt i år har det vært en positiv oppsving i en rekke bransjer, og særlig i de som var hardt rammet av koronarestriksjonene, som restaurant, mat og uteliv og butikk og varehandel.

Dette har også fortsatt inn i tredje kvartal.

– I koronaperioden så man et akutt behov for mer helsepersonell, og det er helt tydelig at dette behovet fortsatt ikke er mettet, forteller jobbanalytikeren, og fortsetter:

– Ellers er det interessant å se at transport og logistikk-bransjen også har hatt en økning på over 70 prosent i antall stillingsutlysninger i årets tre første kvartal, og en økning på over 100 prosent i tredje kvartal. Det er et solid tegn på at svært mange bedrifter er «tilbake» etter koronapandemien. 

Selv om tilbudet av stillinger vokser kraftigere enn tilgangen på mulige kandidater, ser man en sterk trafikkøkning på Finn jobb i årets tre første kvartal. 

I perioden januar til og med september har det vært nesten 60 millioner besøk på jobbportalen, som er en økning på 18 prosent sammenlignet med fjoråret og hele 50 prosent sett mot «normalåret» 2019.

– Dette viser at mange er ute og speider, og at interessen i jobbmarkedet er høy, sier Ringvold.

Les også: Enorm etterspørselsvekst etter nyutdannede økonomer

Enda flere søker hjemmekontor

De mest brukte søkeordene på Finn jobb sier mye om hva arbeidstakere er på jakt etter når de leter etter ny jobb. Og topp 10-listen over de mest populære ordene har endret seg lite de siste årene. 

I årets andre kvartal havnet imidlertid en nykommer på listen, nemlig «hjemmekontor». Og søk etter dette har bare fortsatt å øke siden.

I andre kvartal lå «hjemmekontor» på niendeplass på topp 10-listen, mens i tredje kvartal var det oppe på sjetteplass. 

– Søk etter stillinger med «hjemmekontor» har økt med 180 prosent i tredje kvartal sett mot samme periode i fjor. Dette er utrolig interessant, og viser at økt fleksibilitet har blitt mye viktigere for mange arbeidstakere, sier Ringvold. 

– Som nevnt tidligere er nok dette et tydelig tegn på at vi kommer til å se endringer i arbeidstakeres prioriteringer når de søker jobb fremover, avslutter han.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Skattebetalerforeningen: Dette blir skatteendringene med den nye regjeringen

Her er seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må

Posten mer enn halverer prisen for å sende pakker under fem kilo

Fra i år får du med deg pensjonsopptjening uansett lengden på arbeidsforholdet

Ny svindelmetode rammer jobbsøkere

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk